De Zuidbus rijdt weer overal naartoe!

Eric Olivier bij de Zuidbus

Zoals vaker aan het eind van het jaar werd Hoograven ook in 2017 geteisterd door autobranden. Bij een van die branden ging de Zuidbus in vlammen op. Deze bus reed senioren uit onze wijk al jaren naar verschillende bestemmingen. Dankzij diverse giften rijdt er nu eindelijk weer een nieuwe bus.

Vrijwilligerswerk

Eric Olivier trad eind 2013 als chauffeur toe tot Stichting Zuidbus, die momenteel 19 vrijwilligers telt. “Ik ging vervroegd met pensioen en koos bewust voor vrijwilligerswerk waarbij ik direct te maken zou hebben met de mensen voor wie ik het doe, in een kleinschalige context,” vertelt Olivier.

Stichting

Hoewel de Zuidbus al sinds begin jaren ‘80 van de vorige eeuw bestaat, werd de huidige Stichting Zuidbus pas eind 2008 met financiële steun uit het gemeentelijke leefbaarheidsbudget opgericht door actieve buurtbewoners om minder-mobiele ouderen – mensen vanaf 55 jaar oud – uit de wijken Rivierenwijk, Hoograven, Tolsteeg, Rotsoord en Lunetten uit hun isolement te halen. De stichting kocht twee bussen aan. Sinds januari 2014 wordt er om financiële redenen gereden met één bus. Het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht verleent Stichting Zuidbus sinds 2015 subsidie, die onmisbaar is voor de stichting: “Alleen van de geringe vergoedingen die we van onze passagiers vragen, kan de Zuidbus natuurlijk niet bestaan”, verduidelijkt Olivier. Op 1 januari 2016 werd de Zuidbus een BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds, waarvan het logo op de bus prijkt.

Brand

“Op eerste kerstnacht 2017 ging ons enige vervoersmiddel in vlammen op. Het verlies kon tijdelijk worden opgevangen met busjes die spontaan te leen werden aangeboden door o.a. vrijwilligersorganisaties uit Utrecht en Houten. Het was mijn ingewikkelde taak als planner om de ritten in te plannen met al die verschillende bussen, maar het is gelukt om vrijwel alle ritten uit te voeren. Eind 2018 konden de gebruikers voor het eerst op een prachtige, gloednieuwe bus stappen, met ruimte voor 7 passagiers en een aantal rollators (maar geen rolstoelen of scootmobielen), die mede dankzij schenkingen van het Oranjefonds, Stichting het R.C. Maagdenhuis, Stichting Brentano’s steun des Ouderdoms, Dioraphte en kaNS Centraal op 11 januari jl. feestelijk in gebruik kon worden genomen,” vertelt Olivier stralend, “nota bene voor het gebouw Nieuw Plettenburgh, enkele tientallen meters van de plek waar de vorige bus afbrandde. De nieuwe bus heeft gelukkig een veiliger onderkomen.”

Uitstapjes

Olivier: “De chauffeurs van de Zuidbus vervoeren op diverse dagen van de week passagiers van en naar de soos, middag- of avondbingo, lunches, diners, eetgroepen zoals ‘Eet met je hart’ bij het Chinese restaurant in Hoograven en andere activiteiten. Van maart tot en met december organiseren we – onder begeleiding van een gastvrouw – wekelijks uitstapjes voor minimaal vijf tot maximaal zeven personen. In maart staan bijvoorbeeld vijf middagtochten op het programma. Achtereenvolgens wordt een verrassingstocht gereden, het Was- en Strijkmuseum in Boxtel bezocht, een rit langs Merwede en Lek gemaakt, en de Baarnse pannenkoekenboerderij De Wildenburg en het vissersdorp Spakenburg aangedaan. De Biesbosch of de Veluwe en boottochtjes zijn populair, maar ook avondtochten naar Kijkduin en Scheveningen of bezoekjes aan diverse sfeervolle kerstmarkten in december. Wie mee wil, kan zich door middel van onze reisfolders, die bij klanten thuis worden bezorgd en verspreid via de buurthuizen, gezondheidscentra en de bibliotheek aanmelden, of via de website, waar nog veel meer over de Zuidbus te lezen en te zien is. Maar ook de bus heeft weekend: in het weekend rijden we niet.”

Dankbaar werk

“Wij zetten ons met hart en ziel in om ouderen, die zonder onze bus minder vaak, of zelfs helemaal niet, buiten zouden komen, uit hun isolement te halen. Dit is erg dankbaar werk, en dat merken we elke keer weer. Daar doen we het voor!”, besluit Olivier.

Voor meer informatie: www.zuidbus.nl

Tekst: Ron Brouwer

Fotografie: Marleen Schlichting

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten