Soep van Tafelpoten

Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

Aanzet schreef al eens over ondernemers in de wijk en we besteden regelmatig aandacht aan muzikanten en andere kunstenaars uit onze buurten. Dit keer interviewen we auteur Aefke ten Hagen. Aefke woont in (de nieuwbouw rond) Hart van Hoograven, is initiatiefnemer van Prikbord Hoograven en ze schrijft dus. Binnenkort ligt haar eerste kinderboek in de winkel.

Is het je eerste publicatie?

‘Niet mijn eerste. Ik schrijf al mijn hele leven. Verhalen, over van alles en nog wat. Een van die verhalen is verfilmd voor Mijn Idee. Ken je dat? Mijn Idee was een jeugdserie uit de jaren tachtig, met minidrama’s die waren geschreven door kinderen. Ik weet nog dat ik een keer tussen de middag thuiskwam uit school en in plaats van mijn boterham te eten, schreef ik een verhaal over een heel bijzonder fototoestel. En toen werd ik gebeld dat mijn verhaal verfilmd zou worden. Supertrots was ik. Als je benieuwd bent: kijk op YouTube: NCRV Mijn Idee Aflevering 17. Hilarisch’ ‘En dat schrijven is niet gestopt. Ik schrijf artikelen (onder andere voor Aanzet), blogs, columns en al eerder twee romans (In naam van mijn vader en Tijdens kantooruren) en nu komt dus mijn eerste kinderboek uit: Mijn moeder kookt soep van tafelpoten.’

Grappige titel. Waar gaat het boek over?

‘Het is een kinderboek en het gaat over Fiep, een meisje van 12 jaar van wie de moeder een bipolaire stoornis heeft. Daar heeft ze het heel moeilijk mee. Soms brengt haar moeder haar huppelend naar school in een elfenjurk en dan schaamt ze zich kapot. Op andere momenten is haar moeder juist heel erg verdrietig. Voor Fiep is het allemaal behoorlijk ingewikkeld en ze vindt het lastig om het met iemand te bespreken. Met dit boek wil ik graag dat er wat meer begrip komt voor en door kinderen in dergelijke situaties. Herkenning bij een vriendje of vriendinnetje. En dat het onderwerp bespreekbaar wordt. Er heerst zo’n stigma op psychische ziektes waardoor je er als kind ook eigenlijk met niemand over mag praten. Je moet je maar gewoon aanpassen aan de grillen van iemand die psychisch ziek is. Ik pleit voor het buitenhangen van de vuile was. Overal is gezeik’

Heftig! Spreek je uit ervaring?

‘Mijn vader is bipolair en ik ben dat ook. Het idee voor een boek over dit onderwerp ontstond nadat ik twee jaar geleden heel depressief was. Ik was dat wel vaker, maar nu ik kinderen heb, vind ik het eigenlijk veel erger… voor hen. Toen ik me eenmaal beter voelde, legde ik het idee voor aan een kinderboekenuitgever en die zei: goed idee, doen!’ ‘Ik vind het heel gaaf dat mijn boek in april echt in de winkels ligt! Daar ben ik mijn uitgever dankbaar voor. Ik hoop vooral heel erg dat het boek kinderen meegeeft dat je best over je ‘gekke’ vader of moeder mag praten met je vrienden. Of andersom: het meisje uit je klas mag vragen waarom haar moeder in een elfenjurk loopt.’

Mijn moeder kookt soep van tafelpoten wordt uitgegeven door Kluitman en kost € 14,99.

ISBN 9789020624861

Tekst: Wendy Lambers

Fotografie: Elisabeth Wattimena

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten