Voor mens en milieu in en om Hoograven

Tekst door Aefke ten Hagen

De grootste vestiging van kringloopwinkel De ARM zit al meer dan tien jaar in ons eigen Hoograven. ARM-directeur Nannette Schenk is een bevlogen vrouw en staat ons graag te woord. ‘Winkelen bij de Kringloopwinkel wordt steeds gewoner’.

Kringloopwinkel De ARM, de afkorting staat voor Alternatieve Renovatie Maatschappij, startte in 1981. Ontstaan vanuit de hulpverlening, met als doel de sociale werkgelegenheid te bevorderen. Inmiddels is het bijna hip om bij de Kringloop te kopen. Mensen zijn zich steeds meer bewust van het afval dat we allemaal produceren en we willen hergebruik bevorderen. ‘Af en toe wordt iets gewoon vintage gemaakt’, vertelt Nannette. ‘Omdat mensen het mooi vinden.’ In de winkel komen dan ook allang niet meer alleen mensen met een smalle beurs. Veel mensen uit Hoograven, de wijken daaromheen en zelfs rondom Utrecht weten de Kringloopwinkel aan de Verlengde Hoogravenseweg te vinden.

 

Mens

De kringloopwinkel is vooral gericht op sociale werkgelegenheid voor de mensen. In de winkel werken dan ook veel vrijwilligers die weer aan de slag willen. In principe kan iedereen die wil, aan de slag bij de Kringloop. Nannette voert een gesprek met alle vrijwilligers die belangstelling hebben. Werken bij de Kringloop is dan voor veel mensen vrijwillig, het werk is zeker niet vrijblijvend. Als je aan het werk wilt, wordt er ook iets van je verwacht. Stichting De ARM begeleidt de vrijwilligers voor een deel zelf. Anderen hebben bijvoorbeeld een jobcoach die hen begeleidt naar eventueel betaald werk. Er werken ook cliënten van Lister of Wij3.0. Inmiddels werken er 89 mensen bij de kringloop, waarvan al 31 mensen zijn doorgestroomd naar een betaalde baan bij De ARM!’

 

Milieu

‘Tegenwoordig kunnen wij ons niet meer voorstellen dat we afval niet scheiden’, vertelt Nannette. ‘Nu is dat gelukkig heel normaal. En omdat steeds meer mensen aandacht hebben voor het milieu, groeit de kringloop.’ Er zijn vrijwilligers bij De ARM die meubels opknappen die nog prima een tweede ronde meekunnen. Spullen die niet geschikt zijn voor de verkoop, worden gescheiden weggegooid. Als je spullen naar de kringloop wilt brengen, dan is De ARM daar altijd heel blij mee. ‘Het is wel fijn dat mensen erop letten dat de spullen nog geschikt zijn voor de winkel. Als een koffieapparaat bijvoorbeeld niet meer werkt, kun je dat het best zelf naar de milieustraat brengen’.

 

Groen!

De kringloop doet dus veel op het gebied van mens en milieu. Hartstikke goed, zou je denken. Maar dat is nog niet het enige. De ARM werkt ook mee aan diverse groene projecten. Zo werkt De ARM mee aan het buurstroomproject. In 2017 heeft de samenwerking rondom een buurtstroomproject in onze wijk geresulteerd in de plaatsing van 300 zonnepanelen op het dag van de vestiging in Hoograven. Natuurlijk vanuit duurzaamheid en milieu, maar ook de bijdrage die De ARM hierbij levert aan de mogelijkheid tot zonne-energie voor vele huishoudens in de wijk Hoograven. Verder is De ARM benaderd voor een project waarbij onderzoek is gedaan over risicovol spel bij kinderen. Het idee is om kinderen te leren spelen met andere spullen dan speelgoed, zodat zij beter leren met risico’s om te gaan. De ARM levert de spullen.

 

In de spotlights

In het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor de kringloop. De ARM was te zien in het programma ‘Groen Licht’, van BNNVARA en is binnenkort te zien in ‘Paleis voor een prikkie’ van SBS6. Ooit verscheen ook een stoel van De ARM in de spotlights van ‘Tussen kunst en Kitsch’. Het Berlage-stoeltje bleek 1500 euro waard. Nannette vertelt dat soms de meest bijzondere dingen worden ingeleverd. Zo werd De ARM ooit eigenaar van een bijzondere auto. Deze Eend reed bovendien nog prima. Verder worden er ook vaak caravans en tenten ingeleverd.

 

Bijrijder gezocht!

De ARM is altijd op zoek naar vrijwilligers. Zo is er nu een plek voor een bijrijder. In een bus van de ARM ga je op stap om spullen op te halen bij mensen. Meubelmakers zijn ook altijd van harte welkom. Zo is er laatst een meisje bij de ARM begonnen die ontdekte dat ze ontzettend goed kan stofferen. Ben jij op zoek naar werk en lijkt het je leuk om je talenten te ontwikkelen bij de ARM? Neem dan contact op met Nannette Schenk via www.kringloopcentrumutrecht.nl

 

“Vrijwilligers knappen meubels op die nog prima een tweede ronde meekunnen”

 

Dit artikel kunt u ook lezen in de Aanzetkrant die eind december bij u op de mat lag. Of lees deze hier.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten