Waarom Aanzet dit jaar geen aandacht besteedt aan autobranden

In Hoograven hangt een fijne sfeer. Tenminste, meestal. Rond de jaarwisseling gaan helaas al jaren auto’s van bewoners in vlammen op. Naast Kanaleneiland en Overvecht gebeurt dit binnen Utrecht het meest in onze wijk. De autobezitters die slachtoffer worden, zitten met de schade en de schrik en ook andere bewoners voelen zich niet meer veilig.

Als docent op een hogeschool leer ik studenten onder andere hoe je een beleidsadvies opstelt. De toetsopdracht bij die cursus voor vierdejaars is steeds om een beleidsadvies te schrijven voor een verzonnen gemeente. Deze keer moesten de studenten maatregelen bedenken om het aantal autobranden in zo’n gemeente te verminderen. De studenten kwamen met uiteenlopende maatregelen. Van cameratoezicht tot een verbod op samenscholing en van voorlichting op scholen tot het organiseren van activiteiten voor jongeren in de kerstperiode.

Intussen hebben professionals ook niet stilgezeten. De gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie, de Brandweer en Stichting Jongerenwerk Utrecht hebben samengewerkt aan een plan van aanpak. Hun maatregelen liggen op het terrein van toezicht, jeugdbeleid, participatie en opsporing. Afgelopen september publiceerde de gemeente het 24 pagina’s tellende plan van aanpak op haar website.

Uit onderzoek blijkt dat daders status ontlenen aan media-aandacht voor de brand die ze hebben gesticht. Aanzet wil ook bijdragen aan een oplossing en zal daarom op papier en op internet geen aandacht besteden aan individuele autobranden. Nu ik dit schrijf, weet ik nog niet hoe december en januari zich verder ontwikkelen. Met goede hoop wens ik u een rustige jaarwisseling.

Loulou Edelman

1 reactie

  1. Wilma schreef:

    Mooi artikel, Loulou en Wendy!

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten