Nieuw Plettenburgh: eerste energieneutrale gezondheidscentrum

Het eerste energieneutrale gezondheidscentrum van Nederland heeft op 8 december de feestelijke opening gehad. Op die dag werd het beeld onthuld van het oude Ariënshuis, dat hier vroeger stond. Het beeld, in de vorm van twee handen, is de inspiratie geweest voor het nieuwe logo van het centrum.

Na jarenlang voorbereiden is het zover. Het gezondheidscentrum met onder meer een huisartsenpraktijk, een fysiotherapiepraktijk, een logopedist, een thuiszorgorganisatie, een psychologen-, verloskundigen- en een diëtistenpraktijk. Nieuw Plettenburgh, zoals het centrum is gedoopt, wordt gezien als de bekroning op de vele positieve ontwikkelingen die de wijk heeft ondergaan.

Alle zorg in één pand

Wat nog miste in Hoograven was een gezondheidscentrum. Zo’n gebouw, waarin zorgverleners beter met elkaar kunnen samenwerken, is er nu.

‘Ik ben trots op het prachtige pand; we verheugen ons op de samenwerking met de verschillende disciplines. Ik heb daar alle vertrouwen in, want de sfeer is nu al heel goed”, aldus Yvonne van der Kleij van de Fysiotherapie. Zij heeft het hele proces van begin af aan meegemaakt. “We hebben centraal, tussen onze behandelkamers, een geweldige oefenzaal, met nieuwe apparatuur. Dit zorgt niet alleen voor een strakke look maar geeft ook nieuwe mogelijkheden voor revalidatie en Fysio Fitness. We zijn hier erg blij mee”.

 

Energieneutraal

Ben Maijstré van de Apotheek kijkt ook heel tevreden: “Ik zie het als een soort vlaggenschip voor de wijk.” Hij is vooral trots op het feit dat Nieuw Plettenburgh, dat tot stand is gekomen in samenwerking met Stichting Maatschappelijk Vastgoed, geheel energieneutraal is. Op het dak bevindt zich een reflecterende schans en diep onder de grond ligt een paar kilometers aan buizen die zorgen voor de verwarming en verkoeling van het pand. Een groot veld aan zonnepanelen op het dak wekt de elektriciteit op die daarvoor nodig is. Dit maakt het pand overigens niet alleen energieneutraal, maar ook gasvrij, in lijn met de toekomstplannen van het kabinet.

 

Patiënten

En de patiënten, wat vinden die ervan?

Yvonne van der Kleij hoort positieve reacties uit de wijk. Patiënten noemen het een aanwinst voor de wijk. Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant vinden ze er prachtig, stijlvol en ruim uitzien.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten