Rietveldwandeling in de buurt

Er is sinds kort een Rietveldwandeling door Tolsteeg en Hoograven. Ter ere van 100 jaar de Stijl waar ook de Utrechtse meubelmaker en architect Gerrit Rietveld deel van uitmaakte. In Tolsteeg en Hoograven zijn namelijk een paar gebouwen van Rietveld op de gemeentelijke monumentenlijst gekomen.

‘Het Tolsteeg en Hoograven van Rietveld’
Een initiatief van architectuurliefhebber en voormalig wijkmanager Els Leicher. Zij stelde een wandeling samen van station Vaartsche Rijn via Tolsteeg, Hoograven en Rotsoord. De wandeling is voor 1,50 verkrijgbaar bij Klein Berlijn en bij Koffieleute op de Westerkade.

U heeft vast de grote Rietveldstoel op het ‘t Goyplein of op andere plekken in de stad wel zien staan
De stoel is daar neergezet omdat het 100 jaar geleden is, dat met de oprichting van het tijdschrift ‘De Stijl’ ook de gelijknamige moderne kunststroming begon. En omdat er in de wijk zowel ten zuiden als ten noorden van de ‘t Goylaan woningen staan die zijn ontworpen door Rietveld heeft onze wijk ook een Rietveldstoel XL.

Leuk om te weten
De XL-stoelen zijn gemaakt door 11 studenten van de Utrechtse mbo-vakschool Nimeto. Zij hebben vier maanden aan de stoelen gewerkt. De stoelen zijn in precies dezelfde RAL-kleuren geschilderd als de originele stoel en wegen ongeveer 150 kg per stuk. Behalve op het ’t Goyplein staan de stoelen ook op het Stadsplateau, de Adriaen van Ostadelaan, in het Máximapark en voor het provinciehuis. Of de stoel ergens langer blijft staan is nog niet bekend.

Meer over het themajaar op: www.destijlutrechtamersfoort.nl.

Een deel van dit artikel stond ook in de Wijkkrant Aanzet van mei. Klik hier voor de online versie van de krant.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten