‘Ik voel weer dat ik er mag zijn zoals ik ben’

Iedere maand organiseert het Enik Recovery College in Utrecht een zogenaamde ‘retreat’. Een retreat, ook wel retraite, is een korte periode van afzondering. Bij Enik Recovery Collega is dat een vijfdaagse periode die bedoeld is voor mensen die aanlopen tegen psychische of verslavingsproblemen en behoefte hebben aan een positieve impuls.

Het is een week waarin je de dagelijkse dingen even laat voor wat ze zijn. Samen met gelijkgestemden onderzoek je welke richting je wat jou vooruit kan helpen in het leven. Dit doe je aan de hand van een inspirerend programma. Iedereen heeft een eenpersoonskamer. Voor inwoners van Utrecht is de retreat gratis.

Positieve aansporing

Voor deelnemer Fred kwam de retreat precies op het juiste moment. Hij heeft psychische kwetsbaarheden op het gebied van autisme en verslaving. Drie weken ervoor zat hij erg in de put en was hij veel alcohol gaan drinken. Dit kon hij na twee weken weer stoppen. Om deze stap kracht bij te zetten, had hij een positieve aansporing nodig.

Gelijkwaardigheid en herkenning

‘Ik zag de retreat als een kans om even ergens anders te zijn, daar had ik behoefte aan. En als manier om mijzelf verder te ontwikkelen. ’s Morgens was er reflectie en mindfulness en ’s middags werkten we aan de WRAP (welness recovery action plan). Ik wist al wel hoe ik onrust kon verminderen, maar dat bedacht ik vooral in mijn eentje. En dat werkt minder goed. Het uitwisselen van ervaringen in de groep is heel leerzaam. Ik ervoer gelijkwaardigheid en veel herkenning.’

Meer informatie

De eerstvolgende retreat is 10 t/m 14 april. Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar enik@lister.nl of bel 030 289 12 04. Je kunt natuurlijk ook even langskomen bij Enik om de sfeer te proeven en de kamers te bekijken.

Kijk hier voor data van de maandelijkse retreat en meer informatie op de website.

1 reactie

  1. Dunya schreef:

    ABSOLUUT!!! Afgelopen week zelf gedaan en meer dan hierboven beschreven mogen ervaren. Ik zal het iedereen aanraden die dit overweegt!

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten