Veilig in de wijk: alert zijn en overlast melden

Ook in Utrecht-Zuid vinden mensen veiligheid in de buurt erg belangrijk. De laatste tijd is hierover veel te lezen op Facebook, Twitter en in de kranten. Fietsdiefstallen, maar ook auto-inbraken, woninginbraken en laatst zelfs diefstal van koplampen van auto’s.

De cijfers van woninginbraak zijn gedaald in Utrecht-Zuid, terwijl het aantal auto- inbraken gelijk is gebleven en het aantal fietsendiefstallen is gestegen. Naast de gebruikelijke inzet van politie en toezicht en handhaving kan ook uw inzet de veiligheid vergroten: door samen alert te zijn en overlast te melden.

Hotspots

John Verheyen, senior gebiedsmanager Veiligheid van de gemeente Utrecht: ‘In Utrecht en dus ook in Utrecht Zuid wordt heel veel gedaan om de mensen veilig te laten wonen en leven. Elke dag zijn wij hiermee bezig. Onze afdeling Veiligheid Zuid zit op het wijkbureau aan de ’t Goylaan 75. Wij houden de meldingen van overlast, diefstal of inbraak in de gaten en houden deze bij op een plattegrond. Als er in een bepaald gebied of in een bepaalde straat veel diefstallen of inbraken voorkomen, zogenaamde ‘hotspots’, ondernemen wij actie. Samen met o.a. politie, jongerenwerk en Toezicht & Handhaving richten we ons op deze hotspots. We kijken wat we gezamenlijk kunnen doen, maar ook zeker wat u als bewoner kunt doen om overlast, inbraken of diefstallen te voorkomen.’

Fietsdiefstal

Onlangs was bijvoorbeeld het aantal fietsdiefstallen op de Julianaweg en omgeving erg toegenomen. John: ‘Wij bekijken dan wat hiervan de oorzaak kan zijn. Samen met Toezicht en Handhaving hebben we bij deze mensen aangebeld en voorlichting gegeven. Veel fietsen staan hier op slot met een enkel slot. Ons advies is dan ook: gebruik altijd een extra goed kettingslot en maak het slot het liefst ergens strak aan vast. Nog beter is natuurlijk, indien mogelijk, om de fietsen in de schuur te zetten.’

Voorlichting en Whatsapp-groepen

Verder wordt er gewerkt aan veiligheid door het geven van voorlichting en bewoners te betrekken en mee te laten denken. Dit gebeurt onder andere door middel van flyers, bijeenkomsten of door het inzetten van een extra team van Toezicht en Handhaving in de wijk. In de wijk Zuid zijn ook verschillende Whatsapp-groepen. Hierin wordt veel informatie over veiligheid gedeeld en indien nodig gemeld bij politie of gemeente. Aanmelden hiervoor kan via www.utrechtalert.nl.

Contact met de afdeling veiligheid in de wijk Zuid: via 14 030 of zuid@utrecht.nl. (EB)

U kunt dit artikel ook lezen in de Wijkkrant Aanzet van deze maand. Klik hier voor de online versie van de krant.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten