Studenten en vluchtelingen vormen community in SSH-complexen

Samen maken we de stad, zowel studenten als vluchtelingen dragen daar aan bij.  Enerzijds zoeken vluchtelingen hun weg in een nieuwe stad en anderzijds zijn studenten graag betrokken bij hun woonomgeving. Met de Pilot StudentRefugee Community verbinden SSH en Academie van de Stad deze twee groepen en gaan ze samen op kamers wonen. SSH heeft ook panden in Hoograven, Tolsteeg en de Bokkenbuurt.

StudentRefugee Community
De statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) die de SSH op dit moment huisvest, komen terecht in zelfstandige woningen. In deze woningen ontstaan weinig ontmoetingen tussen de statushouders en studenten. Vanaf februari 2017 gaat daarom het pilotproject StudentRefugee Community van start. Studenten en jonge statushouders (18-23 jaar) krijgen in dit project de kans om samen te wonen in een Utrechts studentenhuis.

‘Samen leven, samen bouwen’
Studenten en statushouders kunnen door samen te wonen in een studentenhuis leren van elkaars culturen en samen bouwen aan een toekomst, wat de integratie van statushouders in de samenleving kan bevorderen. Om het project en de community vorm te geven wordt vanuit Academie van de Stad een team van Community Builders ingezet; dit zijn maatschappelijk georiënteerde studenten.

Hoe gaat het in zijn werk?
Als er een kamer vrijkomt in een SSH-pand wordt de huidige bewoners gevraagd of ze een vluchteling als huisgenoot willen. Vluchtelingenwerk draagt vervolgens een aantal jonge statushouders aan die kunnen gaan hospiteren. De Community Builders zijn actief betrokken bij het huis en de statushouder, organiseren activiteiten en zijn vraagbaak.

Samenwerkende partners
De SSH is in dit project verantwoordelijk voor de huisvesting, terwijl Academie van de Stad de coördinatie van het project op zich neemt. In dit project wordt bovendien samengewerkt met Vluchtelingenwerk, Nidos, COA en de gemeente Utrecht.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten