Amnesty’s Schrijfmarathon in Speeltuin De Kameleon

LWM 2014 - AI Netherlands. Letter Writing Marathon at the Dutch Office Amnesty International The Netherlands Amsterdam. Every December, to mark International Human Rights Day, hundreds of thousands of people around the globe take part in the world’s largest human rights event: Write for Rights.

Foto: Amnesty International

10 December is de Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag wordt in marathonacties wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. Ook in Hoograven is dit jaar de gelegenheid om mee te doen met de Schrijfmarathon. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

Schrijven op 10 december
Iedereen die wil meedoen aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op zaterdag 10 december van 10.00 tot 18.00 uur terecht in Speeltuin De Kameleon aan de Verlengde Hoogravenseweg 37. Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven.

IJzersterk actiemiddel
Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vierde keer. De afgelopen drie evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 101.892 brieven verstuurd. Dit jaar ligt het streven op 150.000 brieven, want hoe hoger de stapel brieven, des te groter is de vuist tegen onmacht.

Schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan, blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Met deze simpele maar uiterst doeltreffende actie begon Amnesty 55 jaar geleden. Iedereen kan er aan meedoen en het werkt! Wereldwijd bestoken mensen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen met stapels brieven. Zo’n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

‘Ik dacht dat ik zou sterven’
Dit jaar staat onder anderen de Egyptische fotograaf Shawkan centraal. Hij legde het uiterst brute politieoptreden tegen vreedzame betogers vast. ‘Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er ware kogels, traansas, schoten, politie, soldaten, tanks.’ Shawkan werd opgepakt, mishandeld en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. ‘Ik dacht dat ik zou sterven,’ liet hij weten. Amnesty ijvert voor de onmiddellijke vrijlating van Shawkan, die alleen maar gebruikmaakte van zij recht op vrije meningsuiting.

‘Het voelt fantastisch’
De Mexicaanse Yecenia Armenta ontving tijdens de Schrijfmarathon 2015 meer dan achtduizend brieven. ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch.’ Armenta zat sinds juli 2012 in de gevangenis nadat ze, na vijftien uur marteling en het dreigement dat haar kinderen gedood zouden worden, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.

Behalve Yecenia Armenta, kwamen na de Schrijfmarathon van 2015 ook de Amerikaan Albert Woodfox, Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar, Fred Bauma en Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo en Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan vrij, en er werden maatregelen genomen om kindhuwelijken in Burkina Faso te voorkomen.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten