De Jutfaseweg, 100 jaar geleden

Kop van de  Jutfaseweg 1939

Kop van de Jutfaseweg 1939

Na uitgebreid en langdurig onderzoek biedt de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven wijkbewoners en andere geïnteresseerden een minutieuze reconstructie aan van de eeuwenlang belangrijkste uitvalsweg van Utrecht naar het zuiden, wederom in de bibliotheek aan het Smaragdplein. De expositie is te bezoeken van 12 augustus tot en met 17 september.

De stoommachine is al overal geïntroduceerd en geleidelijk aan zal gas vervangen gaan worden door elektricitiet. De automobiel doet zijn intrede. De Jutfaseweg heeft rond 1900 nog een landelijk karakter en is omzoomd met bomen. Er zijn opvallend veel dakpan- en tegelfabrieken, afgewisseld met soms kapitale herenhuizen en simpele eenkamerwoningen voor de arbeiders. Sinds 1858 staat er zelfs een schooltje, opgezet door de diaconie met hulp van een enkele vrijdenkende fabrikant. De jeugd werkt op de tasvelden of zit thuis.

Een veelal ongekende wereld opent zich:
1917: De mooiste fragmenten uit de propagandafilm van de Grafische School
1907: Foto’s van dakpannenfabriek De Heul
1914 : Reconstructie d.m.v. tekeningen, kaarten en  foto’s van de eerste jaren van pottenbakker Mobach
1923: Korenmolen De Hoop ter hoogte van de latere Volkerakstraat
1915: Diverse foto’s van het leven van een fabrieksdirecteur in een van de kapitale huizen
1895: De vuurwerkfabriek aan de later zo genoemde Waalstraat
1910: Orginele portretten van de rijst-stijfselfabrikant Jacob Duyvis en zijn vrouw
1905: De alleroudste foto’s van de Vaartse Rijn
1917: Haarscherpe bedrijfsproductiefoto’s van wandtegelbedrijf Westraven
1887: Fotoreportage van de bouw van de (tram)brug over het Merwedekanaal
1905: Steenfabriek Zonnebloem 1 (ook wel jodenoven genoemd).                                          

Op zaterdag 20 augustus vindt een presentatie van het onderzoek van ca. 1,5 uur plaats in de bibliotheek. Aanvangstijd is 11 uur. Tijdens deze presentatie zullen bouwtekeningen en fragmenten van originele kadasterkaarten getoond worden.

1 reactie

  1. Star schreef:

    I have been working is a semi serious way for the last 4 years or so using it as a part time project. I do#728n1&;t really want to finish it too soon since as soon as I steam it I shall sell it. The building is my main interest. However a really impressive and constant build can be found by Jason Bellamy

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten