Hoograven massaal voor hoge geluidschermen langs A12

A12De snelweg A12 langs Hoograven gaat op de schop. Rijkswaterstaat wil daar in het kader van de ombouw van de Ring Utrecht A27/A12 extra rijstroken aanleggen. Onacceptabel, vinden de bewoners van Hoograven die al decennia kampen met een enorme geluidshinder. Met circa 67 decibel op de aangrenzende gevels worden alle normen ver overschreden. Zo staan er langs dit bijna drukste deel van ons autosnelwegennet alleen wat houten schermen van nog geen twee meter hoog en langs de brug over het Merwedekanaal ontbreken deze zelfs helemaal. “Als de ochtendspits op gang komt en de wind zuidwest is, moet ik mijn oordoppen indoen als ik nog even wil blijven slapen,” zegt Ad de Regt die op circa vijfhonderd meter van de A12 woont.

Dat Hoograven een probleem heeft, erkent ook het rijk dat dit weggedeelte als zogenaamde saneringslocatie heeft aangemerkt. Dit wil zeggen dat er op korte termijn geluidmaatregelen genomen moeten worden. Toch heeft diezelfde overheid ervoor gekozen om de sanering te koppelen aan de ombouw van de Ring. Daardoor dreigt de sanering doorgeschoven te worden tot het einde van het project dat mogelijk tien jaar gaat duren.

Als voorzitter van de Bewonersgroep Hoograven heeft De Regt met een aantal wijkgenoten een zienswijze opgesteld in het kader van het Ontwerptracébesluit. Deze werd door 360 bewoners van de buurten grenzend aan de A12 ondertekend en is vóór de sluitingsdatum van 20 juni aangetekend verzonden naar Rijkswaterstaat.

De wijk ondersteunt de wens van de Kerngroep Ring Utrecht, waarin ook andere wijken vertegenwoordigd zijn, om het project helemaal niet door te laten gaan. De sanering moet dan ook uit het ombouwplan gehaald worden zodat deze binnen twee jaar gerealiseerd kan worden. Het gaat dan om tweelaags ZOAB en transparante schermen van negen à twaalf meter hoog, waardoor het lawaai op aangrenzende gevels teruggebracht wordt naar maximaal vijftig decibel. Ook pleit de wijk ervoor deze schermen uit te voeren als zonnepanelen, zodat deze in de toekomst aan ruim duizend woningen stroom kunnen leveren. De wijk vindt het onbegrijpelijk dat een minister van Infrastructuur en milieu zelf nauwelijks iets doet aan het opwekken van alternatieve energie terwijl er langs ons autosnelwegennet legio mogelijkheden liggen.

Bron: persbericht Bewonersgroep Hoograven

1 reactie

 1. R.W. vd Kamp. schreef:

  Gelukkig, eindelijk een bewoners actie tegen geluidsoverlast van de A27/A12 , ik hoop dat er meer volgen.
  Ik woon in Transwijk en hoor bij vooral een ZW-wind een Brom/Zoem toon afkomstig van de A2, de Galecopperbrug en de A12.
  Hierover een discussie met Wethouder Paulus Jansen gehad en de socialist zei dat ik maar moest verhuizen.
  Ik heb ook een zienswijze verstuurd, helaas zonder wijkgenoten.
  Bewonersgroep Hoograven erg bedankt voor jullie actie!

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten