Oedeemfysio bij Haalboom & Van der Kleij

AlmaHarrewijn

Alma Harrewijn

Vanaf 1 april 2016 is het team van Fysiotherapie Haalboom & van der Kleij uitgebreid met een oedeemfysiotherapeut. Haar naam is Alma Harrewijn en zij werkt al meer dan 20 jaar met patiënten met dikke armen en benen door vocht. In eerste instantie was dit in de Utrechtse wijk Wittevrouwen, later ook een tijd in Amerika. Drie jaar geleden is ze weer in Utrecht neergestreken en geniet Alma ontzettend van het wonen en werken in deze multiculturele stad.

Vele vormen van oedeem
Hoe zit dat nou met lymfoedeem? Alma: “Lymfoedeem kan iedereen krijgen, wat je achtergrond of leeftijd is. Het kent ook vele oorzaken, zoals een dikke arm door de behandelingen van borstkanker of blijvend oedeem na een nieuwe knie of heup. Ook kan een simpele enkelverstuiking leiden tot een blijvend dikke enkel, net zoals wondroos. Het meest bekend zijn dikke benen bij ouderen door versleten kleppen in bloed- en lymfvaten”.

Eén aanpak
De behandeling van al deze verschillende vormen van overtollig vocht komt op hetzelfde neer: het afvoersysteem activeren en ondersteunen. Het activeren gebeurt door de manuele lymfdrainage – een lichte massage van de lymfvaten en lymfklieren -, het doen van oefeningen en meer bewegen. Het ondersteunen gebeurt letterlijk door druk te geven. “Dit kan door zwachtelen of door het dragen van een steunkous”, vervolgt Alma. “Steunkousen meet ik ook aan. Zo kan ik zelf in de gaten houden of een kous wel goed zit. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, juist bij een chronische aandoening. Hiervoor geef ik graag tips en adviezen”.

Last
Vaak beginnen de klachten geleidelijk en merk je nog niet dat er een afvoerprobleem is. Aan het eind van de dag wat vermoeide, zware benen of arm. Soms is er plotseling een pijnlijk, strak gevoel van de huid.

Voor oedeemtherapie is een verwijzing nodig van een (huis)arts.

Meer informatie: www.haalboomenvanderkleij.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten