Expositie: De Helling van 1800 tot 1950

Tivoli de Helling (nr. 7)Vorig jaar heeft de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven uitgebreid aandacht besteed aan 200 jaar scheepsbouw aan de Helling tussen 1600 en 1800 door zo’n twintig families van schepenmakers. Dit jaar besteedt de HKTH aandacht aan de periode tussen 1800 en 1950. De HKTH doet dit met de expositie De Helling van 1800 tot 1950 in het trappenhuis van de bibliotheek aan het Smaragdplein. Aanleiding is de ingrijpende wijziging door nieuwbouw bij de Helling én de belangrijke uitkomsten van een recent beschikbaar gekomen archeologische rapportage van 250 bladzijden. Uitgelicht worden de bewoners, de beroepen, de producten, de bedrijven, de huisvesting en de verbindingen via weg en water. Wat voorbeelden daarvan:

  • Albertus Kniep, een ambachtelijk smid in neo-gotisch grof en fijn smeedwerk o.a. in tientallen kerkelijke gebouwen. De huidige windvaan van de domtoren is ook van zijn hand.
  • De pottenbakkers Jonker en Husselson, Slee en Hillebrand met o.a. Frankforts geïnspireerd aardewerk.
  • De multinational Westraven met haar wandtegels, potterie en bouwkeramiek.
  • De watertoren in al haar facetten.
  • De belangrijkste feiten en foto’s van de internationaal opererende bouwmaterialenhandel TRIP.

Op zaterdag 28 mei is in de bibliotheek de presentatie behorende bij de expositie, aanvang 11.00, duur ongeveer 1,5 uur.

De expositie is van 27 mei tot 2 juli te bekijken.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten