‘Membra Jesu nostri’ van Dieterich Buxtehude in de Marcuskerk

PosterMarcuskerk2016Ook dit voorjaar zullen de grote passionen van Bach door het hele land te beluisteren zijn. Wie eens op zoek wil gaan naar een alternatief kan dit jaar op Goede Vrijdag (25 maart) naar de Marcuskerk aan de Wijnesteinlaan komen. Daar zal het passieverhaal gelezen worden, afgewisseld met de 7 korte cantates uit de cantatecyclus Membra Jesu nostri, Buxtehude’s belangrijkste scheppingswerk.

Als basis voor Membra Jesu nostri gebruikte Dieterich Buxtehude (1637-1707) een toenmalig bekend gedicht van Arnulf von Löwen (ca. 1200-1250): Salve mundi salutare. In dit gedicht staat de middeleeuwse mysticus stil bij verschillende lichaamsdelen van de gekruisigde Jezus. (Ook het bekende kerklied ‘O hoofd bedekt met wonden’ is gebaseerd op dit gedicht van deze Arnulf von Löwen.)

Iedere cantate kent 3 aria’s, die gaan over een lichaamsdeel van Jezus: de voeten, knie, handen, zij, borst, hart en gezicht. De cantates beginnen en eindigen met een koordeel, dat gebaseerd is op een Oud Testamentische tekst, die met het lichaamsdeel in verband gebracht kan worden. Buxtehude koos deze teksten zelf. Verder starten de cantates met een korte instrumentale inleiding en wordt de hele cyclus afgesloten met een virtuoos ‘amen’.

Naast 2 violen is het stuk bedoeld voor continuo (bas- en akkoordinstrumenten) en vijf zangers. In de aria’s zingen de zangers uiteraard solo, in de tutti’s worden ze versterkt met extra zangers. In dit geval dus door de zangers van de Marcuscantorij. Er is een prachtige solistengroep: de net afgestudeerde zangers Linde Schinkel, Lucia Caihuela, Rosina Fabius, André Cruz en Dody Soetanto.

De muziek is fris en direct, zoals de muziek uit de 17e eeuw meestal is. Barokmusici zijn dol op deze noten van de Lutheraan uit Lübeck. Niet alleen musici van nu, maar ook die van toen. De eerder genoemde Bach mocht Buxtehude tot zijn fans rekenen.

Het belooft een inspirerende en spirituele viering te worden op Goede Vrijdag in de Marcuskerk.

Aanvang 19.30 uur, toegang vrij.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten