Home-Start wordt uitgebreid met Home-Start+

HomeStart

Foto: Diederik de Klerk

Vanaf 1 januari 2016 is Home-Start Utrecht uitgebreid met Home-Start+. Home-Start+ is een vervolg op het succesvolle Home-Start (voor gezinnen met kinderen van 0 tot 7 jaar) en biedt opvoedondersteuning door vrijwilligers aan gezinnen met oudere kinderen (7  t/m 14 jaar). Het  doel van de ondersteuning is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin. Hierdoor komen oplossingen in zicht.  Een vrijwilliger heeft tijd om te luisteren, kan wat extra aandacht voor de kinderen hebben en een handje meehelpen met praktische zaken.  Er wordt vraaggericht gewerkt door de vrijwilligers, ouders geven zelf aan waar de behoefte ligt aan ondersteuning in hun gezin.

 Alle vrijwilligers van Home-Start+ hebben opvoedervaring en volgen een voorbereidingstraining.

  • De vrijwilligers worden begeleid en ondersteund door een coördinator.
  • Vrijwilligers zijn in het bezit van een verklaring omtrent gedrag (VOG).
  • Met de steun van vrijwilligers wordt er vaak een negatieve spiraal doorbroken en komt er weer lucht en ruimte voor gezelligheid in het gezin.
  • Ouders en kinderen voelen zich na de ondersteuning  prettiger en gaan positiever met elkaar om.

Home-Start bestaat inmiddels 15 jaar in Utrecht. Jaarlijks worden circa 130 gezinnen door een vrijwilliger ondersteund. De gezinnen die hulp willen hoeven niet aan specifieke criteria te voldoen. Wel vragen we hen om ons zelf te bellen. We komen dan zo snel mogelijk op huisbezoek om de mogelijkheden te bespreken. Hulp van Home-Start is gratis.

Enkele reacties van ouders bij de eindevaluatie:

“Angela was het cement in onze relatie. Door haar zijn we bij elkaar gebleven. Elke week als Angela kwam, kwam er rust, werden er zaken besproken die anders ongezegd zouden blijven. Er werden vragen gesteld die we anders nooit aan elkaar hadden gesteld. We gingen elkaar weer als partner zien, i.p.v.  ieder voor zich proberen te overleven. Ik (moeder) heb veel therapie gehad, vijf maanden in een kliniek, daarna maanden dagbehandeling, niemand vroeg hoe we het thuis deden. We (aldus vader) wisten echt niet meer hoe we het gezin met elkaar moesten runnen. Iedereen behandelt de cliënt, niemand kijkt naar de partner, hoe je het uiteindelijk samen thuis moet doen. Jullie (HS) vullen een groot gat in hulpverleningsland. Ook met betrekking tot de kinderen hebben we veel aan de begeleiding gehad. We waren noodgedwongen veel met onszelf bezig, bezig te overleven, zij verbreedde onze blik en bood de ruimte om verder te kijken.”

“Ik heb leren spelen van de Home-Start vrijwilliger. dat heb ik vanuit mijn cultuur niet meegekregen. Ik dacht dat opvoeden alleen bestond uit het voeden en verzorgen van kinderen, maar ik heb ervaren hoe belangrijk aandacht voor kinderen is. We hebben nu meer contact met onze kinderen, daar zijn we heel blij mee.”

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met: info@home-start-utrecht.nl.

Voor meer info over Home-Start en Home-Start+: www.home-start.nl.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten