Programma MeeleefGezin start in Utrecht

Na de pilot in 2012 gaat Utrecht nu van start met de implementatie van het programma MeeleefGezin voor jonge kinderen (0 tot 5 jaar) van ouders met psychische (GGZ) problemen. De uitvoering is een samenwerking tussen Indigo MN en Lokalis met steun van Stichting MeeleefGezin. 

meeleefgezinlogoAls ouders psychische problemen hebben, kunnen zij de aandacht die hun jonge kind nodig heeft niet altijd opbrengen. Een meeleefgezin kan de ouders hierbij steunen met opvang van het kind. Die extra aandacht – juist in de eerste levensjaren – vormt de basis voor de verdere ontwikkeling. Het voorkomt ook dat kinderen zelf problemen krijgen.

Herstel van ouders
Een meeleefgezin is meer dan een logeeradres. Als ouders worden ontlast, tot rust komen en ruimte krijgen voor andere bezigheden, kunnen zij met meer plezier en stabiliteit voor hun kind zorgen. Het kind blijft thuis wonen. Dat is belangrijk voor de hechting van hun kind. Als het klikt kan de steun van het meeleefgezin ook na het vierde levensjaar worden voortgezet.

 Zo vroeg mogelijk
Al tijdens de zwangerschap kan de koppeling met een meeleefgezin tot stand komen. Als ouders met psychische problemen weten dat zij er na de geboorte niet alleen voorstaan kan de stress afnemen. Dat is goed voor de ontwikkeling van de foetus.

Vrijwillig en gelijkwaardig
Meeleefgezinnen doen dit vrijwillig en kosteloos in goed overleg met de ouders. Ouders geven in de kennismaking aan wat zij belangrijk vinden in de zorg voor hun kind. Met de ouders worden voor de opvang vaste tijden afgesproken, tenminste een dag(deel) per week en een weekend in de maand. Ouders kunnen daarop rekenen. Enkele vaste medewerkers van Lokalis helpen de gezinnen via de Buurtteams op weg met de samenwerking.  Na verloop van tijd gaan de gezinnen zelfstandig met elkaar verder.

Positieve ervaringen
De eerste ervaringen in dit nieuwe programma zijn positief. De koppeling van gezinnen die in 2013 tot stand kwamen, bestaan nog steeds. Het verloop hiervan wordt gevolg en de reacties zijn zeer positief. MeeleefGezin wordt landelijk ingezet en wordt ook uitgevoerd in Veenendaal, Rivierenland, Amsterdam, Den Haag, Utrechtse Heuvelrug en Doesburg.

Meeleefgezin nodig?
Ouders met psychische problemen en jonge kinderen (0 tot 5 jaar) kunnen de steun krijgen van een meeleefgezin. Verwijzers zijn: POP-poli’s, GGZ-afdelingen, FACT-teams, JGZ, verloskundigen, consultatiebureau’s, huisartsen, kinderartsen, Opvoedpoli’s, Buurtteams, SAVE-teams, Moviera, De Tussenvoorziening, Moeder-baby-huizen. Ouders kunnen zich ook zelf aanmelden.

Aanmelden kan bij Theo Mathot van Indigo Midden-Nederland: t.mathot@indigo.nl

Informatieavond
Indigo MN, Lokalis en Stichting MeeleefGezin nodigen u uit voor de informatieavond voor verwijzers én potentiële meeleefgezinnen op woensdagavond 17 februari. Mensen die meer informatie willen over MeeleefGezin, zelf meeleefgezin willen worden of zich willen aanmelden voor de informatieavond, kunnen hiervoor terecht op www.meeleefgezin.nl

Meeleefgezin worden?
Meeleefgezinnen worden gescreend en getraind door medewerkers van Indigo MN. Voor deze specifieke doelgroep vragen we van meeleefgezinnen inzicht en vaardigheden op minimaal MBO-niveau. Beide ouders of partners nemen deel aan de training. Meeleefgezinnen leren in een training hoe zij gericht aandacht kunnen geven afgestemd op deze belangrijke leeftijdsfase. Spel maakt daar onderdeel van uit.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten