Televisieprogramma over Utrechtse wandtegels

Uitzending RTVUtrechtOp donderdag 24 september zendt RTV Utrecht in de serie Van Rossem Vertelt het 15 minuten durende programma Utrechts Blauw uit. Utrechts Blauw gaat over 400 jaar productie van Utrechtse wandtegels. 

In Utrecht zijn vier eeuwen non-stop tegels gemaakt en beschilderd. Het is een industrie die Utrecht pas in de jaren ’80 heeft verlaten en vele bloeiperiodes heeft gekend. De enorm vraag naar tegels ontstond in de 17-e eeuw. Tegels zijn hittebestendig, vochtwerend en gemakkelijk afneembaar, hygiënisch dus. Kortom, de ideale wandversiering. Veel Utrechtse tegels werden geëxporteerd naar ons platteland. Maar ook in het buitenland was er vraag naar de Utrechtse blauwwitte tegeltjes. De tegels zijn zelfs terug te vinden in paleizen in Rusland en Polen.

Maarten gaat op zoek naar sporen van de min of meer twee bekendste tegelfabrieken van Utrecht: ‘Holland’ en ‘Westraven’. Zeker tegelfabriek ‘Holland’ is later bekend geworden door de enorme jugendstil tegeltableaus die vele kruidenierszaken sierden, zoals De Gruyter.

Het programma wordt vanaf 7 uur ’s ochtends elk uur om 5 voor half uitgezonden, en is een co-productie van RTV Utrecht en de Stichting Historische Kring Tolsteeg-Hoograven.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten