‘Ik ga niet tegen Kist én Tol spelen …

joop van maurik

… één van die twee gaat eraf!’ 

Met een grote glimlach staat Joop van Maurik achter de toog in zijn kroeg in de Utrechtse volkswijk Tolsteeg. De oud-voetballer van Velox, Holland Sport, FC Utrecht en FC Amsterdam heeft dan wel niet meer de knieën die hij vroeger had, hij geniet van zijn leven. Een monoloog.

“Zullen we daar effe gaan zitten, jochie? Wat wil je van me weten? Hoe ’t allemaal begonnen is?

Nou, op een gegeven moment speelden we hier in De Galgenwaard, met Velox tegen Holland Sport. Cor van der Hart was daar trainer toen en dat waren me een stel schoppers, jongen. Ik weet het zeker, als er een kist met sinaasappels het veld in werd gegooid, trapten zij er nog tegenaan. Maar in die tijd kon dat allemaal nog. Toen stonden er niet overal camera’s te loeren of je wat deed, dus kon je wel eens iemand een klets op z’n kanus geven. Dat deed ik ook vaak, hoor. Ik weet nog goed, ik speelde toen bij FC Utrecht en op een gegeven moment spuugt zo’n gozer me recht achter m’n oor. God, hoe heet die klojo ook alweer?

stamtafel joop van maurik

Maar die scheids stond er vlakbij, dus ik zeg: ‘Scheids, moet je eens kijken!’ ‘Dat heb ik niet gezien, Joop’, zegt-ie. ‘Nou’, zeg ik, ‘dan doe ik zo meteen wat, dan moet je ook effe je oogjes dichtknijpen.’ Nou jongen – Theo van Londen was het trouwens, van De Graafschap – ik gaf die Van Londen een knal, zo, recht op z’n muil. Ja, daar ging-ie hè, tussen twee stokjes zo van ’t veld af. Uit én thuis hè!

Maar toen die wedstrijd tegen Holland Sport. Ik vond dat dus prachtig, die schoppers; ik ging daar tegenin. Holland Sport promoveerde dat seizoen naar de Eredivisie en Van der Hart wilde mij toen naar Den Haag halen. Ik was een jaar of 22, heb daar drie jaar gespeeld, maar vond het zo’n sleur worden om elke dag op en neer naar Den Haag te rijden. Daar had ik gewoon geen zin meer in.

Hennie Hollink haalde me toen naar HVC, uit Amersfoort. Die speelden in die tijd nog Jupiler League. Maar mentaliteit kenden ze daar gewoon niet, dus na twee jaar wilde ik weg. Niet lang daarna stond Fritz Korbach bij me aan de deur. Hij wilde me het seizoen erop bij Wageningen hebben, maar daar liep Gerdo Hazelhekke nog rond. Hazelhekke zou naar MVV gaan als Willy Brokamp van MVV naar Feyenoord zou gaan. Bij Wageningen was in principe alles getekend, maar die transfer van Brokamp ging niet door en dus ketste alles af. Word ik de dag erop ergens in de ochtend wakker, ligt er een briefje aan de deur. Of ik naar De Galgenwaard wilde komen. Ik had toen ’s middags ook nog een afspraak bij NEC staan, maar ik dacht: al betaalt Utrecht me de helft van wat ik in Nijmegen kan krijgen, dan blijf ik lekker hier. Anders had ik weer elke dag dat eind naar Nijmegen kunnen rijden.

Nou, en hier bij FC Utrecht bloeide ik helemaal op, joh. Het was lekker vlakbij m’n werk, waar ik om zeven uur ’s morgens begon. Om twee uur fietste ik dan naar het stadion. Dat was prettig, man. Heerlijk. Hier, moet je kijken, heb ik gekregen toen ik zestig werd. [Pakt een fotocollage van de muur:] Wat vind je hiervan dan? Dat was ik, uit bij Feyenoord, met m’n snikkel eruit. Haha, tegenwoordig moet je een hele slurf hebben, wil dat ding onder je broekie uitkomen.

Kijk, en ze houden hier van dat voetbal wat ik speelde hè. Dus als er wat moest gebeuren, ging ’t meteen van ‘Jo-pie, Jo-pie, boor ze in de grond’. En dat gebeurde ook regelmatig. Ik weet nog, we speelden toen bij AZ-uit en Han Berger was onze trainer. Berger trouwens, daar heb ik ook vaak mee in de clinch gelegen. Die man was gewoon niet eerlijk. Ik kan z’n bloed nog steeds wel zuipen.

Maar die week voor AZ kregen we eerst Roda JC-thuis en ik zou achterin spelen, want ik speelde ook regelmatig achter. Zegt die Berger ineens: ‘Joop, je gaat toch voorin. Ben (Schubert, red.) speelt achterin.’ Ik zeg: ‘Is goed, joh, speel je toch met Schubert achterin.’ Nou, we verloren die wedstrijd met 2-5 en ik had de grootste lol, want ik had er gewoon twee gemaakt. Die week erop dus naar AZ. Komt die Berger vlak voor de wedstrijd de kleedkamer in. ‘Ja, Joop, je staat vandaag achterin.’ Ik zeg: ‘Ja, dat is lekker trainer. AZ, man. Met Kees Kist en Pier Tol. Die hebben er samen al vijftig in liggen. Vorige week ging het toch goed? Ik heb liever dat je dit niet doet nu.’ De rest wilde graag dat ik het wel deed, dus ik deed het uiteindelijk voor hen. Maar ik had wel zoiets: ik ga niet tegen Kist én Tol spelen; één van die twee gaat eraf. Dus die wedstrijd volop aan de gang, 0-0 staat ‘t, komt er een lange bal. Ik ga met Kist een duel aan en ik smijt ‘m zo de afrastering in. Ja, die ging er vanaf. We verloren die wedstrijd alsnog, omdat John Wildschut vlak voor tijd de bal met z’n hand uit de zestien wegslaat, die dooie.

Ondertussen had ik die kroeg hier al. Op aanraden van Gerard Kragten trouwens. Die was toen sponsor bij FC Utrecht en ik raakte bevriend met ‘m. Hij zei dat ik eens na moest gaan denken over de tijd na m’n voetbalcarrière. We zijn hier om de hoek toen bij een leeg pand wezen kijken voor een sportzaakje, ik baal nog steeds dat ik dat toen niet gedaan heb. In het begin was het tof hier in de kroeg hoor, het zat elke week helemaal vol, wat voor Berger denk ik ook de reden was om me buiten te schoppen, maar het zijn echt tropenjaren nu.

Gelukkig heb ik doordeweeks een meissie (een vrouw van middelbare leeftijd, red.), want m’n meniscus kan ’t niet altijd meer aan. De ene keer zit-ie erin, ligt-ie er daarna weer uit. Ik werk nu alleen in het weekend. Maar ik vind het heerlijk, elf uur ’s morgens gooi ik die tent open, dan weet ik al wat we ’s avonds in kas hebben, want we hebben hier elke dag hetzelfde volk binnen. ’s Avonds om zeven uur gaan we weer dicht en ga ik plat op de bank. Ik geniet van m’n leven nu.

Zo. Wil je nog wat drinken, jochie?”

Interview Joop van Maurik, café Engelenburgh. Uit: Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, www.staantribune.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten