KOEK: Klimmen Op Eigen Kracht

Anderhalf jaar geleden begon de samenwerking tussen Gemeente Utrecht, sociaal makelorganisatie Vooruit en woningcorporatie Bo-Ex. Alle bewoners in de Rietveldbuurt moesten naast de renovatie van hun woningen ook de kans krijgen om werk te kunnen maken van hun wensen, ideeën en dromen. Ondanks de vertraging in de start van de renovatie is in september 2013 Klimmen Op Eigen Kracht van start gegaan in de Rietveldbuurt. De Rietveldbuurt ligt in Hoograven-Zuid en beslaat de straten IJsselsteinlaan, Montfoortlaan, Kastelenplantsoen, Duurstedelaan, Nijeveldsingel, Rijnesteinhof en Tjepmahof. De buurt dankt haar naam aan de beroemde ontwerper van de woningen Gerrit Rietveld.

Talenten en dromen
KOEK geeft de bewoners een kans om hun talenten in te zetten voor hun wens, idee of droom. In gesprek met een talentcoach wordt de droom duidelijk, daarna gaat de bewoner aan de hand van een plan en met hulp van buurtbewoners of familie aan de slag. Een stille droom, een oude wens, een idee klein of groot kan hierbij centraal staan. De droom kan te maken hebben met het gezin, buren, wonen, gezondheid, maar ook met hobby’s, scholing of werk. Bewoners kunnen ook deelnemen aan KOEK door een andere bewoner te ondersteunen bij hun droom.

Grote en kleine reizen
Koek parasolVanaf de start gaan de talentcoaches de wijk in om mensen te vragen naar hun dromen. Dit roept veel wisselende reacties op zoals “miljonair worden”, “ik droom niet meer”, “onder de mensen zijn”, “iets voor de buurt organiseren” of “mijn eigen bedrijf”. Ondanks de persoonlijke en soms ook confronterende vraag zijn er genoeg bewoners die zich aangesproken voelen. Sommige bewoners gaan vol goede moed enthousiast van start, andere voorzichtig en aftastend. Na anderhalf jaar hebben bewoners onder andere een uitje naar Scheveningen georganiseerd, een voortuin opgeknapt, werk gevonden, een schoonmaakactie opgezet, een afvalgroep voor vrouwen georganiseerd, fietsles georganiseerd, geld gespaard voor een belangrijke reis, leven op orde gebracht, sociale contacten opgedaan, schaakles gegeven, studie opgepakt en vrijwilligerswerk in de kinderopvang gestart. In totaal zijn er meer dan honderd mensen betrokken bij KOEK. Het persoonlijke KOEK-proces van de bewoner maakt onderdeel uit van een netwerk. Door gezamenlijke lunches met alle deelnemers van KOEK leren de bewoners elkaar kennen en ontstaan erverbindingen. Deelnemers van KOEK inspireren elkaar en andere buurtbewoners.

Ben jij een bewoner in de Rietveldbuurt en heb je interesse? Ken jij een bewoner in de Rietveldbuurt met een wens, idee of droom? Voor vragen of informatie neem contact op met een van de talentcoaches!

De talentcoaches van KOEK zijn:
Una van Maarseveen – unavanmaarseveen@gmail.com 06 27071940
Jos Bierens – josbierens@vooruitutrecht.nl – 06 20614548
Richard Bouma – richardbouma@vooruitutrecht.nl – 06 42445926

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten