Hoograven en Tolsteeg tijdens de Tour: auto wordt beknot

tdfOp 4 en 5 juli doet de Tour de France onze wijk aan. Er wordt dan ook veel gefietst die dag. Niet alleen door de wielrenners, maar ook door de Utrechters. De organisatie van de Tour de France raadt wijkbewoners namelijk aan om de auto in het Tourweekend zo veel mogelijk te laten staan. De stad per auto doorkruisen is bijna onmogelijk: de stad uit kan wel, maar om weer thuis te komen zul je een speciaal vignet aan moeten vragen.

Fietstunneltje

Op de dag van de eerste etappe heeft vooral de noordkant van de wijk te maken met ’s werelds bekendste wielerwedstrijd. De tijdrit waarmee de Tour begint, schampt onze wijk door vanaf de Vondellaan via de Baden Powellweg linksaf de Albatrosstraat in te gaan. Buurtbewoners die op zaterdag aan de andere kant van het spoor moeten zijn, kunnen dit doen via het fietstunneltje bij de Laan van Soestbergen, dat dit weekend ook door auto’s gebruikt kan worden. De Waterlinieweg is grotendeels afgesloten, zodat de Ring Utrecht alleen bereikbaar is via de A12.

Wegslepen

Op 5 juli begint de Tour echt. De renners komen via de Albatrosstraat de wijk binnen en gaan via de Briljantlaan, de W.A. Vultostraat en de Constant Erzeijstraat de ’t Goylaan op. Al deze straten zijn de hele dag afgesloten voor alle verkeer, en ook mogen er geen auto’s staan. Auto’s die ’s ochtends vroeg nog geparkeerd zijn worden weggesleept. Het verkeer kan de wijk uit via de Amethistweg (de busbaan naar Lunetten), de Laan van Soestbergen, de Socrateslaan en de zuidkant van de Verlengde Hoogravenseweg (bij de roeiverenigingen). Hiervoor worden de bussluizen en paaltjes in die wegen weggehaald.

Geen hekken

Hoewel de organisatie ook in Hoograven en Tolsteeg honderden mensen langs de kant verwacht, wordt het parcours niet afgezet met hekken. Alleen de kruispunten en de bochten in het parcours worden afgezet. Voetgangers en fietsers kunnen dan ook een groot deel van de dag de weg gewoon oversteken. Fietsers kunnen daarnaast hun route naar de Tour of juist om de Tour heen plannen via de speciale tourrouteplanner van de Fietsersbond.

Vignet

Wie in het Tourweekend toch de auto wil gebruiken kan altijd de wijk uit. Hoograven-Noord of Tolsteeg weer in kan alleen met een speciaal vignet, dat is aan te vragen bij de gemeente. De vignetten worden gekoppeld aan de auto, en enkel bewoners komen in aanmerking. Bezoekers moeten op een andere manier in de wijk zien te komen, bijvoorbeeld met de fiets of met de speciale buslijnen. Bewoners van Hoograven-Zuid hoeven volgens de kaart geen vignet aan te vragen. Zij zouden via de Verlengde Hoogravenseweg en de Socrateslaan/Julianaweg hun wijk min of meer normaal weer in kunnen, maar een ander document spreekt dit weer tegen. Wijkkrant Aanzet heeft de gemeente om opheldering gevraagd.   

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten