Bijzonder oude roosterfundering op De Trip
De stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven heeft onlangs vernomen dat de archeologische vondst van half februari op het bouwterrein De Trip aan de Briljantlaan zeer waarschijnlijk eeuwenoud is. De Kring heeft de expertise van Jerzy Gawronski, hoofd Archeologie, Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam ingeschakeld, en hij meldde het volgende: ‘Van de structuren op de foto’s kan ik alleen zeggen dat het een (fraaie) roosterfundering is, een constructie waarbij een houten raamwerk is volgeheid met palen als ondersteuning van muurwerk. Dit type fundering was vooral in de 15de en 16de eeuw in gebruik.’ Voor de HKTH is het klip en klaar dat er vanaf 1860 een stoommachine op deze plek heeft gefunctioneerd.
De geschiedenis van het bouwterrein
Hendrik Trip dreef, samen met medevennoot Peter Verwins (een bierbrouwer en smid uit Venlo) een lucratieve handel in steenkool, tras, tufsteen en Belgische kalk. Ze hadden zes eigen schepen. De Eenzaamheid (188 ton), La belle Alliance (156 ton), Wilhelmina (128 ton), De Marcurius van Utrecht (106 ton), Alexander Willem (77 ton) en De Frühling (77 ton).
Hendrik Trip had in 1820 de scheepswerf ‘De Verloren Zoon’ gekocht met bijbehorend woonhuis gelegen aan de Helling. De naam van de werf werd omgedoopt in Rijnenburg en na 1880 verplaatst naar het noordelijkste gedeelte van het terrein. Het woonhuis werd in 1897 vervangen door een pand waar per 1920 Westraven een befaamde wandtegelfabriek vestigde.
Na het overlijden van Hendrik trad Verwins uit de zaken en werd de firma voorgezet door zoon Johannes Trip en diens halfbroer Willem Klaassen onder de naam De Erven Trip. Er werd een succesvolle beurtvaart op Mannheim geopend waarbij hoofdzakelijk tufsteen werd betrokken van langs de Rijn wonende boeren.
Naast een belangrijke handel in Belgische kalk werd een beduidende handel in steenkolen van Luik naar de Hollandse steden gedreven. De branderijen te Weesp, Schiedam en vele industriële ondernemingen als suikerraffinaderijen, lakmoesfabrieken enz. betrokken al hun benodigdheden van het huis Trip & Verwins.
Advertentie in 1873
Naar keuze leverantie per schip of per spoor… Erven TRIP: Leveranciers van tufsteen, tras, schelp, steenkalk, steenkolen, portland-cement, gips, muurtegels, pannen, plavuizen, metselstenen, etc. Eigenaar van bazalt- en steengroeven te Remagen a/d Rijn en van 6 schepen.
Bron: Stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven, februari 2015