Presentatie PORTE D’ UTRECHT: Ooster- en Westerkade 100 jaar geleden
Grote aantallen fietsers en voetgangers passeren dagelijks de Ooster-Westerkadezone. Met de openstelling van het Vaartsche Rijnstation wordt een verveelvoudiging verwacht.
Weg- spoor- tram- en waterverkeer zijn hier altijd compromissen aangegaan op de plek waar ze elkaar kruisten. Gelijkvloers, onderdoor of bovenlangs. De klontering van al die verkeersstromen binnen zo’n beperkt gebied droeg bij aan het specifieke karakter. Men kon hier vanouds kiezen uit een ongekend groot aantal herbergen, logementen, kroegen en veer-huizen met intrigerende namen als De Hulck, De Jeremie, De Witte Arend, De Zwaan, De Kroon, Het Fortuin en De Witte Engel. Hier werd volop versjouwd, gestapeld en verhandeld. Schepen uit het Duitse achterland en het Groene Hart, beurtvaarders en trekschuiten, dilligences en postkoetsen kwamen en gingen. Vanaf 1880 werd de Westerkade vooral een winkelstraat terwijl de Oosterkade zich meer specialiseerde in ambachtelijke nijverheid en in de levering van brandstoffen en vervoer aan de stad. Na een enorme verschraling na 1960 restte slechts een functie als doorgangsgebied voor zuidelijke wijken.
De ommekeer kwam zo’n tien jaar geleden met de verdichte nieuwbouw aan de Oosterkade en de herontdekking als verblijfsgebied door horeca-exploitanten. Voordat het station eind 2016 open gaat moet een nog veel aantrekkelijkere toegangszone tot het Historisch Utrechtse stadscentrum te realiseren zijn. Onze presentatie PORTE D’ UTRECHT biedt vele aanknopingspunten. Hierbij wordt nog duidelijker hoe rijk de ons overgeleverde diversiteit is.
Presentatie PORTE D’ UTRECHT door St. Historische Kring Tolsteeg-Hoograven – zaterdag 7 maart – aanvang 11.00 – Bibliotheek Smaragdplein – ongeveer 1½ uur.
PORTE D’ UTRECHT is tevens het thema van de expositie, van 7 maart t/m 4 april, ook in de bibliotheek.