Van ‘Vrouwenvleugel’ tot groene oase

BinnentuinTolsteeg2015Op vrijdag 23 januari 2015 verricht Burgemeester Van Zanen de officiële opening van de binnentuin van Woonzorgcentrum Tolsteeg in Utrecht. Door vruchtbare samenwerking van ouderen met buurtbewoners en professionals, is het unheimische atrium van Tolsteeg getransformeerd tot groene oase en ontmoetingsplek.

Senioren Tolsteeg verbeteren leefomgeving
Een groep van 20 bewoners uit Tolsteeg wacht niet af wat er met het vertrek van zorginstelling AxionContinu uit het woonzorgcentrum zal verdwijnen. Ze zetten zich actief in voor vergroening van het complex en verbinding met de wijk. In het overleg van ‘Groengroep Atrium’ en in creatieve workshops hebben ze hun wensen besproken en gevisualiseerd. Op wijkmarkten verkochten ze stekjes om te sparen voor een binnentuin. Ze enthousiasmeerden buren en professionals met hun verhaal en verzorgden het groen van proefeilanden: de opmaat naar een gedeelde binnentuin.

Groen voor gezondheid en verbinding
De Tolsteeg binnentuin heeft de leefomgeving in het complex drastisch verbeterd:  van een stenig  en onbehaaglijk atrium – waarin elk gesprek in echo weerklonk – tot een binnentuin vol verrassende hoekjes, betere luchtcirculatie en geluidabsorptie door het groen. De tuin staat vol subtropische planten en bomen en biedt zitjes in de ruimte, tafels voor activiteiten en een door groen omgeven houten (oefen)parcours. Het brengt groen en levendigheid dichter bij de mensen die het misschien wel het hardste nodig hebben, ter inspiratie en stimulans tot beweging. De tuin prikkelt tot het maken van een wandelingetje langs palmen die een hoogte van 8 meter kunnen bereiken, tot het bekijken van de vele (ruim 50!) plantensoorten of tot het zelf onderhouden van een groeneiland. Maar ook tot ontmoeting van medebewoners en tot voor kort onbekenden, die aan de ontwikkeling van de tuin meewerken.

Breed gedragen – inspiratie doet volgen

De ontwikkeling van de Tolsteeg binnentuin is een waar zwaan-kleef-aan verhaal. In de loop van twee jaar tijd groeide het aantal betrokkenen van 10 naar ruim 80 mensen en organisaties. Professionals en buren hielpen de bewoners met de vertaalslag van droom naar werkelijkheid. Stichting De Tuinen van Tolsteeg zet zich in voor een vruchtbaar vervolg.

Concept, fondsenwerving, projectcoördinatie:  Anneke Moors
Ontwerp, coördinatie bouw en klusdagen:  Paul van Kan
Groenselectie, coördinatie aanplant:  Juul van Dam

De ontwikkeling van binnentuin Tolsteeg is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van:
AxionContinu, Fonds Sluyterman van Loo, Gemeente Utrecht, Groen en Doen, K.F. Hein Fonds, Nationaal Ouderen Fonds / Fonds Ab Laane, Portaal, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Het R.C. Maagdenhuis / Stichting Brentano, Stichting Voorzorg Utrecht, Stimulansz, Stimuleringsfonds Rabobank Utrecht e.o., VOC Vastgoed Onderhoud Centrale

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten