Eigenwijs afscheid nemen

Zittend op je motor, naar je eigen begrafenis en ook zo begraven worden, in Amerika gebeurt dat. Dat het hier in Nederland ook anders kan, wil Marion van Doorm met haar nieuwe uitvaartonderneming Nabij Uitvaarten laten zien. Het genoemde voorbeeld zou in Nederland door de wet niet mogelijk zijn. “Maar, als de motor van een overledene belangrijk was voor diegene dan zullen we die zeker bij de uitvaart betrekken. Bijvoorbeeld door een goede vriend op de motor voor de rouwstoet uit te laten rijden”, zegt Marion.

MarionvDoormNabij
Marion heeft haar onderneming met reden Nabij Uitvaarten genoemd. “Als uitvaartbegeleider moet je weten wanneer je afstand moet bewaren maar vooral moet je beschikbaar zijn, nabij zijn. Invoelen op welke momenten nabestaanden behoefte hebben aan mijn inbreng.” Het begeleiden van een uitvaart is voor Marion meer dan alleen de spin in het web zijn en pure praktische zaken regelen. Ondersteunen en zorgen dat er ruimte is bij mensen om afscheid te kunnen nemen van hun geliefde, is waar ze voor wil staan. “Dat doe ik natuurlijk door de praktische zorg uit handen te nemen maar ook door nabestaanden te begeleiden in het vinden naar vormen van afscheid nemen en het samen zoeken naar rituelen die passend zijn.” Ze kan ook helpen met het schrijven van een In Memoriam. Volgens Marion is afscheid nemen een proces van loslaten en herinneringen meenemen die je dierbaar zijn. Niet per se met veel toeters en bellen, maar doen wat past bij de overledene en de nabestaanden. “Zorg dat een afscheidsbijeenkomst herkenning oproept en dat mensen getroost worden, op jouw eigen wijze.”

In Hoograven

Nabij Uitvaarten is gevestigd in Utrecht-Zuid. Marion woont op de grens van Rivierenwijk-Tolsteeg-Hoograven, ze kent de wijk en de mensen die er wonen goed. “Het is een gemêleerd gezelschap, studenten, jonge gezinnen, ouderen, het woont hier allemaal en het is wat dat betreft net een dorp. Met heel veel plezier woon en werk ik hier”. Marion heeft de opleiding tot uitvaartbegeleider bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle gevolgd en is lid van het Netwerk Uitvaartvernieuwers.

Naast haar uitvaartonderneming Nabij Uitvaarten heeft Marion nog een onderneming: Als de dag van gisteren. Werk dat aansluit bij het begeleiden van uitvaarten. Op verzoek van bijvoorbeeld kleinkinderen schrijft ze het levensverhaal van opa of oma. “Dat is heel dankbaar werk, ik krijg van mensen een kijkje in hun leven, ik mag met ze praten over het leven en wat hen dat gebracht heeft. Tijdens een uitvaart mag ik helpen het laatste hoofdstuk van het levensverhaal van iemand vorm te geven.”

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten