Journalistiek project brengt kleinschalig ontwikkelingswerk naar de huiskamer

CastagnaenJonker

UTRECHT – Laten zien wat kleinschalige ontwikkelingssamenwerking met mensen doet. Dat is wat Guido Castagna (uit Hoograven, Utrecht) en Maaike Jonker (uit Heiloo) de komende maanden gaan doen. “Bijna iedereen heeft wel een mening over kleinschalige initiatieven in ontwikkelingslanden, maar vrijwel niemand heeft er een beeld bij dat strookt met de werkelijkheid. Daar gaan we verandering in brengen.”

Duizenden Nederlanders zijn de afgelopen jaren projecten begonnen in ontwikkelingslanden. Dat riep veel vragen op bij Castagna die werkt als freelance journalist. “Zelf aan de slag gaan als ontwikkelingswerker, dat leek me nog een slag heftiger dan wat je ziet bij het tv-programma ‘Ik Vertrek’. Toch besteden duizenden Nederlanders er tientallen uren per week aan. Ik wil weten wie de mensen zijn die hiermee bezig zijn. Wat ze drijft, wat ze doen en wat dat voor impact heeft. Op de mensen daar, maar ook op de initiatiefnemers zelf.”

Bakkerijapparatuur naar Burundi

Om deze en vele andere vragen over kleinschalige ontwikkelingssamenwerking beantwoord te krijgen, reizen Castagna en Jonker in vier maanden tijd langs ongeveer twaalf particuliere initiatieven in Oost-Afrika. Van een meisje dat een boerderij is begonnen in een afgelegen deel van Kenia, tot een bakker die bakkerijapparatuur naar een weeshuis in Burundi verscheept. Jonker, die betrokken is als projectcoördinator: “We gaan de projecten observeren en in gesprek met de initiatiefnemers, de lokale partners en de begunstigden.” “Dit werken we uit tot journalistieke verhalen waarmee we in woord en beeld het particulier initiatief de Nederlandse huiskamers binnenhalen”, vult Castagna  aan.

Crowdfundingcampagne
De verhalen worden gepubliceerd in verschillende tijdschriften en kranten. Ook verschijnt er een boek over het project. Het boek is tot en met 24 januari te koop via http://cf.meteigenogen.com. “Om het project gefinancierd te krijgen, hebben we een crowdfundingcampagne opgezet. Iedereen die net als wij wil weten wat kleinschalige ontwikkelingssamenwerking teweeg brengt, kan het boek nu kopen en er zo voor zorgen dat het boek er komt.”

Op dit moment zijn Castagna en Jonker druk met de laatste voorbereidingen. Op 1 februari vertrekken ze naar Kenia, Tanzania, Uganda, Rwanda en Burundi.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten