Taizévieringen in de Johannes-Bernarduskerk

JohannesBernardus-TaizeEen zachte zaterdagavond net na Pakjesavond. Het is kwart over zes, en ik fiets door een rustig Hoograven naar de Johannes-Bernarduskerk aan de Oranje Nassaulaan voor de maandelijkse Taizéviering. De ontvangstruimte van de kerk baadt in het licht en er klinkt zachte muziek. Ik hang m’n jas op in de garderobe, loop de kerkruimte in en neem plaats op een stoel op de achterste rij, tussen twee vriendelijk knikkende dames in. Er zijn zo’n 25 mensen in de kerk. Iedereen kijkt naar voren, naar een mooi tafereel van grote oranje doeken, kaarsen, iconen, bloemen en een groot, ruwhouten kruis. We zingen mantra-achtige liedjes die gaan over het licht, over goedheid, over het wegnemen van de duisternis. De melodieën zijn eenvoudig en er is veel herhaling. Er wordt gelezen uit de Bijbel. Er is stilte. Er wordt gebeden: voor de mensen in de wijk, voor de leiders van de stad, voor de medemens verder weg. We bidden hardop het Onze Vader. Na drie kwartier is de viering afgelopen. Ik drink nog een kopje thee, praat even met de organist en met de pastoraal werkers, en ga dan weer naar huis. Fijn, zo’n plek in de wijk om even tot mezelf en tot rust te komen in een drukke tijd en een drukke stad!

Nieuwe vorm van vieren

Al sinds juni 2013 organiseert de H. Johannes de Doper – H. Bernarduskerk, zoals de kerk voluit heet, elke maand een Taizéviering, met uitzondering van de maand augustus. Het is een manier van de Rooms-Katholieke St. Martinusparochie, waaronder de kerk valt, om meer en andere mensen te trekken. ‘Niet iedereen spreekt de traditionele vorm van een mis (nog) aan, en Taizévieringen zijn wezenlijk anders’, aldus pastoraal werker Gérard Martens. De parochie heeft te maken met leegloop en vergrijzing. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, is ze actief gaan zoeken naar hoe dit tij te keren. Een enthousiaste groep van zes parochianen bereidt de vieringen voor. Er komen gemiddeld zo’n 30 mensen per keer, voornamelijk uit Utrecht-Zuid. Pastoraal werker Hans Harmsen heeft het idee dat de vieringen in een behoefte voorzien. Hij ziet regelmatig mensen die anders niet in de kerk komen. ‘Maar een vaste groep bezoekers die elke keer komt is er nog niet’, constateert hij.

Herkomst
Vieringen in de stijl van Taizé komen uit Frankrijk. In het dorpje Taizé in het zuiden van de Bourgogne ontvangt een oecumenische kloostergemeenschap jaarlijks duizenden bezoekers, voornamelijk jongeren, uit de hele wereld. Zij hebben de specifieke vorm van vieren uit Taizé meegenomen naar hun landen van herkomst, ook naar Nederland.

Nieuwsgierig?
Ook in 2015 zijn er Taizévieringen in de Johannes-Bernarduskerk. Tot de zomervakantie vinden deze plaats op zaterdagen 3 januari, 7 februari, 7 maart, 2 mei, 6 juni en 4 juli. Aanvangstijd is 18.30 uur. Belangstellenden uit de wijk zijn van harte welkom!

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten