Gansstraat en Koningsweg 100 jaar geleden

Na uitgebreid onderzoek presenteert de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven op zaterdag 1 november een reconstructie van de Gansstraat (en Koningsweg tot de huidige Waterlinieweg) van ca.100 jaar geleden. Eeuwenlang was het een in- en uitvalsweg naar de gebieden en plaatsen ten zuidoosten van de stad. Tot ca. 1900 was de benaming Ganssteeg.Gansstraat en Koningsweg 100 jaar geleden

De Gansstraatbuurt was een typisch overgangsgebied tussen stad en agrarisch achterland, goed vergelijkbaar bijvoorbeeld met de uitvalsweg naar Vleuten. Herbergen en veerhuizen in de buurt van de stadspoort, een enkele molen en een buitenplaats als Soestbergen op iets meer afstand. Halverwege de 19e eeuw kwamen er opvallende wijzigingen. De komst van de eerste begraafplaats, de spoorwegen en een handelskolonie van arme Duitsers.

Omstreeks 1900 werd het gebied aan de oever van de Kromme Rijn ook ontdekt door industriëlen. Metaal, hout, asfalt en wasserijen. Een variatie in bedrijfsgebouwen afgewisseld met vele rijtjes arbeiderswoningen en een enkel hofje. De middenstand manifesteerde zich op vele straathoeken en in de buurt van het Ledig Erf bijna huis-aan-huis.

Presentatie op zaterdag 1 november in de bibliotheek op het Smaragdplein, aanvang 11 uur (duur: ca. 1½ uur).
Gansstraat en Koningsweg 100 jaar geleden is tevens het thema van de expositie die vanaf 1 t/m 29 nov. op dezelfde locatie te zien is.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten