‘Cool, een echt huisje!’

Speelpleintje2 KopieOp zaterdagmiddag 12 juli is het tussen 4 en 6 uur goed vol op het speelplaatsje in de groenstrook van de Julianaweg ter hoogte van nr. 64. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, er zijn vaak ouders met kinderen te vinden, maar deze middag is er iets speciaals aan de hand. Met een picknick-borrel wordt het nieuwe speelpleintje officieus geopend, en dat daar animo voor is blijkt uit de grote opkomst van bewoners van de Julianaweg en omstreken, groot én klein!

Anderhalve week eerder is het pleintje grondig op de schop gegaan. Stenen paaltjes werden verwijderd, er zijn een speelhuisje en een glijbaan geplaatst en rubberen tegels neergelegd, het aantal bankjes is uitgebreid en de evenwichtsbalk is verplaatst. Voor het verkeer zijn er in beide rijrichtingen ‘spelende kinderen’-waarschuwingsborden neergezet.

Initiatiefnemers van al deze veranderingen zijn Esther van der Grinten en Hester van den Akker. Beiden zijn regelmatig met hun kinderen te vinden op het speelpleintje. Vorige zomer raakten ze steeds meer verontwaardigd over het feit dat door bewoners neergezette speeltoestellen – een plastic glijbaan en tot uiteindelijk drie plastic speelhuisjes toe – stelselmatig gestolen of vernield werden. ‘In plaats van het erbij te laten zitten, vonden we dat actie nodig was’, aldus Esther. ‘En we merkten dat een leuk speelpleintje duidelijk voorzag in een behoefte. Bij meer speeltoestellen kwamen er bijna automatisch meer kinderen en ouders, en dat bevorderde de onderlinge contacten. ‘

Speelpleintje1 KopieEsther benaderde de gemeente en doorliep een traject met een ambtenaar om te bepalen hoe het speelpleintje opnieuw ingericht kon worden. Esther: ‘Dat er een robuust huisje en een glijbaan in moesten, was vanaf het begin duidelijk, maar ook dat het een natuurlijke uitstraling moest hebben.’ Met een plan én een handtekeningenlijst gingen Esther en Hester langs de deuren van de omwonenden en kregen veel steun en positieve aanwijzingen. Ook deze werden verwerkt, en de gemeente verzorgde een tweede inspraakronde in de buurt over het definitieve plan. Esther: ‘De pannadoeltjes naast het rozenperk hebben het daarbij niet gehaald, daarover verschilden de meningen, maar verder vond iedereen het een goed plan. En eigenlijk heel snel na de goedkeuring van het plan was ook de uitvoering een feit.’

Esther is zeer tevreden over het eindresultaat, en ook over het verloop van het geheel, maar merkt op dat dát waarschijnlijk ook komt doordat ze er al die maanden bovenop gezeten heeft. ‘En nu misschien een What’s app-groep beginnen voor dit stukje van de straat. Of aansluiting vinden bij een andere groep of Facebookpagina, dat zien we nog wel!’ 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten