28/1 3e buurtparticipatieavond over bouwplan De Trip. ‘Eind deze week’ brief van wethouder Isabella hierover naar omwonenden en gemeenteraad

Trip 3e bijeenkomst Neel(Update: brief van wethouder Isabella dd 31 januari staat hier)
Voor de 3e keer binnen elf dagen naar restaurant Le:en getogen zonder daar te eten, maar door te lopen naar achterzaal Neel, voor alweer een buurtparticipatieavond over bouwplan De Trip (hoofdmoot: 260 starterswoningen). Deze bijeenkomst borduurde uiteraard voort op die van 22 januari 2014 en van 17 januari. Men verviel daarom soms in herhalingen en er waren ook nieuwe gezichten van omwonenden.

Leek het bij de 1e bijeenkomst (17/1) nog alsof bijna àlle buurtbewoners boos waren op ontwikkelaar Jebber vanwege de gebrekkige informatievoorziening over het plan. Nu was er enige verdeeldheid omdat er ook omwonenden waren die het participatietraject prima vonden. Jebber-directeur Monique van Loon verzuchtte op zeker moment dat zij al sinds 2009 bezig is met de planontwikkeling en dat de deur van het Jebber-kantoor ‘altijd open staat’.

Applaus

Gilbert IsabellaVerantwoordelijk wethouder Gilbert Isabella (die in opdracht van de gemeenteraad de 3 buurtavonden moest organiseren) was zowel wandelende voorzitter met microfoon als soms lijdend voorwerp (want waarom had de gemeente niet zus of zo?). Dat deed hij blijkbaar goed, want hij kreeg aan het eind van de avond zowaar applaus. Isabella zei dat hij ging nadenken, nog geen eindconclusie had, maar wel ‘eind van de week’ een brief ging sturen naar zowel buurtbewoners als de gemeenteraad; zodat De Trip een agendapunt wordt in de Commissie Stad en Ruimte-vergadering van (wellicht) 6 februari.
De wethouder vertelde dat een (aangepast) collegevoorstel uiterlijk nog 20 maart (als de gemeenteraad, één dag na de gemeenteraadsverkiezingen, nog één keer in de oude samenstelling bijeenkomt) ter stemming kan worden gebracht.

Aanbestedingstraject

Isabella en Monique van Loon foto Bianca de witEr was wat gedoe over het feit dat Jebber al met aannemers in de weer was met de aanbesteding van de bouw van De Trip. (Op dat gedoe reageerde (Hoogravens) SP-gemeenteraadslid Tim Schipper dan weer met een ‘stukje geschiedenis’ in een vers ‘opiniestuk‘ d.d. 28/1).
Monique van Loon zei dat, ondanks dat er nog geen definitief groen licht is voor De Trip, dat helemaal niet gek is. Zo’n aanbestedingstraject gaat in fases en er is nog géén aannemer geselecteerd. ‘Alles wat op papier staat is nog nog niet gebouwd’, aldus Van Loon. Maar ze voegde daar aan toe dat het ‘niet goed is voor de prijsvorming’ als het plan nog moet veranderen: ‘door het aanbestedingstraject worden wijzigingen moeilijk’. Ook de vertegenwoordigers van de gemeente lieten op de drie buurtbijeenkomsten doorschemeren dat het niet echt de bedoeling is om het Jebber-bouwplan drastisch om te gooien.

Mooi Piepschuim

DonMurphy VMXWijkbewoner Patrick Oostveen (van het voorstel ‘Mooi Tolsteeg‘) betoogde met zijn uitneembare piepschuim-maquette weer dat van de drie beoogde gebouwen (‘Briljant’, ‘Kadegebouw’ en ‘Helling’) er één lager moest, de ander juist hoger en de parkeergarage kleiner. Waarop Isabella opmerkte dat meedenken OK is, maar dat  ‘co-productie’ er niet in zit. Trip Patrick O Mooi Tolsteeg met piepschuim maquette

Architect Don Murphy, die zijn al meermalen veranderde ontwerp nu koestert, herinnerde zich de misprijzende kwalificatie ‘woonkazernes’ uit de zaal tijdens een eerdere bijeenkomst. Juist door een gebouw af te vlakken zou een woonkazerne-effect ontstaan, volgens Murphy, met mindere woonkwaliteit voor de toekomstige starter-bewoners, En een ander gebouw verhogen zou juist méér schaduw opleveren voor Tolsteegplantsoen-flats aan de overkant.

De Trip ontw VMXVerder kwamen (weer) aan de orde: herhalingen van allerlei zienswijzen, ‘dissonerende’ bouwhoogtes (‘past niet in de buurt’), schaduwstudies, parkeren, parkeeroverlast, de invoering van betaald parkerten in Tolsteeg en Rotsoord, horeca en geluidsoverlast, ‘culturele hotspot’, enz.

{youtube}22CTEAkRLco{/youtube}

(Een architect uit Rivierenwijk ging op de valreep over zijn geesteskindje ‘Rotsoordbrug’ vertellen, maar dat viel nogal buiten het kader van deze participatiebijeenkomsten.
Na afloop hoorde schrijver dezes nog dat Muziektent De Klanksteen, op het Tolsteegplantsoen, nog niet door de aannemer is opgeleverd en dat de kelder daarvan vol water staat. Hierdoor staat de huiskamer van een lid van de Klanksteen-beheergroep vol stoelen en andere attributen, die eigenlijk in die kelder moeten. Desalniettemin heeft men de programmering en boeking van muzikanten al ‘aanbesteed’ en hoopt men op Koningsdag een leuk feestje te vieren  op en rond de Klanksteen)

 

 

 

 

 

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten