Over IJspaleis Koekenweg, galgenveld Hoograven, Tolsteegse eggers en meer…

Om de PDF met onderstaande wandelroute (23 historische foto’s en tekeningen, van 17e tot 20e eeuw, met beschrijvingen; recentelijk geproduceerd door de HKTH) te downloaden klik hier. Dan kunt u desgewenst de rest van dit webbericht overslaan…
HKTH nieuwe Tolsteegse Hoogravense wandelroute 2014

De Historische Kring is een enthousiaste club die tentoonstellingen en lezingen organiseert, foto’s verzamelt en boeken en folders en andere projecten* produceert.

Rotsoordroute Nr 7 Staatsen RotsoordRotsoordroute nr 3 Westraven th Spliet TamOil op balkon*Zoals in 2009 de Rotsoord-route, een boekje met een historische wandelroute Rotsoord; vanaf de Helling naar Rotsoord vv. Het leuke is dat u ook nietsvermoedend live op die route kunt stuiten omdat er ook 11 borden met beschrijvingen onderweg op palen staan (of hangen aan de hekken van bouwterrein De Trip.)

Terug naar de nieuwe Tolsteegse/Hoogravense Wandelroute; aan de hand van deze 23 oude plaatjes kan men allerlei overeenkomsten met het heden zien; zoals:

HKTH IJspaleis 1969 Koekenweg

 De huidige Vaartserijnstraat heette vroeger, toen Hoograven nog bij de gemeente Jutphaas hoorde, ‘Koekenweg’.
Maar hoe haalde men het in 1969 in zijn hoofd om vòòrdat het Oudjaar was al met vuurwerk te gooien. En ziet wat daarvan kwam: een onschuldig leegstaand fabrieksgebouw dat in de fik vloog. Wel een spectaculaire brand met later ijspegels door het bluswater..

 

HKTH cafe Engelenburgh Galgenwaard 16zoveel

Engelenburgh

De eigenaar van Café Engelenburgh, Aquamarijnlaan 15a, is Joop van Maurik, die in de jaren 70 als spits van FC Utrecht zijn brood verdiende in Stadion Galgenwaard.
In de 17e eeuw werden er, op slechts zo’n 250 meter van de plek waar nu die kroeg staat, maar toen buiten de grenzen van Utrecht lag, misdadigers opgehangen aan de galg.. Later ging men dat galgenveld ‘Engelenburgh’ noemen..
(“Van Maurik heeft een prent hangen in zijn café maar daar staat een galg op uit Den Haag waar een Utrechtse persoon ondersteboven in een kist opgehangen aan de galg zijn einde vindt”, vertelt de secretaris van de Historische Kring Tolsteeg Hoograven)

Tolsteegse tuinders

Dezer dagen bekritiseren omwonenden aan het Tolsteegplantsoen de massaliteit van het nieuwbouwproject ‘De Trip’ (aan de Briljantlaan). Deze Briljantlaan werd in 1955 aangelegd en halverwege de jaren 50 moesten de tuinders in Tolsteeg plaats maken voor de toenmalige te bouwen flatgebouwen aan het Tolsteegplantsoen en andere straten. (Zie ook: hier)Pano Tolsteegse eggers flatbow tolsteegplantsoen

 

 

 

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten