22/1 Tweede buurtbijeenkomst over bouwplan De Trip. 28 januari: ‘Klap er op!’
De 2e buurtbijeenkomst over bouwplan De Trip (260 startershuurwoningen en bedrijfsruimtes) in Neel, werd 22 januari (ondanks een ‘beter tijdstip’ dan de 1e op 17 januari) met plm 20 aanwezigen minder goed bezocht dan 17/1 (zie verslag Aanzet & verslag namens de gemeente).
Update: uitgebreid verslag over deze 2e bijeenkomst op 22/1 namens de gemeente
Gespreksleider Martin Mulder maakte meteen duidelijk dat de vergadering, wat hem betrof niet meer dan 2 1/2 uur mocht duren. Dus liever geen ellenlange discussie over de 30 te behandelen vragen die uit de vorige bijeenkomst waren gedestilleerd.
Bovendien gaat er op dinsdag 28/1 (dan weer met verantwoordelijk wethouder Isabella erbij) pas echt een ‘klap op’ qua spijkers met koppen (=conclusies na 3 avondjes buurtparticipatie). Met die conclusies (wellicht met aanpassingen in het ontwerp van de drie beoogde beoogde gebouwen aan de Briljantlaan, cq een nieuw voorstel door B&W) moet Isabella op 4 of 6 februari terug naar de (gemeenteraad-) Commissie Stad & Ruimte. Tenzij men besluit deze blijkbaar moeilijke kwestie ‘over de verkiezingen van 19 maart heen te tillen’..
Op een zeker moment zei een omwonende: “Iedereen vindt de bouw van De Trip prima, alleen liever niet zo hoog”. Dat illustreerde mooi dat de sfeer op 22/1 beter was dan op de 17e; toen er veel geklaagd werd over slecht informatie/participatiebeleid door ontwikkelaar Jebber. Monique van Loon, directeur van Jebber, bood haar excuses aan voor die bekritiseerde communicatie.
Piepschuimmodel van gebouw ‘Briljant’
Patrick van Oostveen, van de actiegroep ‘Mooi Tolsteeg‘ kreeg de gelegenheid bezwaren tegen het Jebberplan toe te lichten. Om zijn kritiek kracht bij te zetten en alternatieven aan te reiken had Patrick speciaal een (gemakkelijk te veranderen) piepschuimmodel geknutseld van het (geel gedachte) hoogste beoogde gebouw ‘Briljant’.
Van Oostveen, die graag wilde ‘meedenken’ met Jebber, had 4 hoofdpunten in zijn betoog:
- 1) Gebouw Briljant ‘plat slaan’ (lager en platter); mede ivm massale aanblik en schaduwwerking
- 2) Parkeergarage moet helemaal ondergronds
- 3) Gebouw Helling kan hoger als het naar het midden van het plangebied wordt verschoven
- 4) Koopwoningen ipv huurwoningen overwegen in Kadegebouw (aan het water) ivm de exploitatie
Geheel ondergronds parkeren ‘onbetaalbaar’
- *1) De ingewikkelde discussie over het ontwerp botste onvermijddelijk met de visie van architecht Don Murphy, die zelf al eindeloos gesleuteld heeft aan zijn creatie.
- *2) Stadsontwikkelingspecialist Martin Mulder legde uit dat een een geheel ondergrondse parkeergarage het hele plan ‘onbetaalbaar’ maakt (” kost € 50.000 extra per parkeerplek”)
- *4) In eerdere fases van plan De Trip was er sprake van zowel koop- als huur-starterswoningen. Dat is later veranderd in 100% sociale huurwoningen. Jebber, wil straks ook als verhuurder en beheerder optreden. Directeur Van Loon zei wel dat de invoering van de roemruchte ‘verhuurdersheffing‘ door minister Blok een extra kostenpost is.
(En passant, aan het eind en later hoort men dan ook dingen die eigenlijk los staan van het onderwerp. Zoals dat Café Klein Berlijn moet uitkijken niet nogmaals te veel geluidsoverlast te produceren, want de gemeente houdt het etablissement scherp ‘handhavend’ in de.gaten. Dat invoering van betaald parkeren in Tolsteeg een kwestie van tijd is. En wat betekent deze tweet door VVD-gemeenteraadslid Dimitri Gilissen? )