Vogelopvang Utrecht bestaat 25 jaar. 4 januari feest!

Vogelopvang BosuiltjeToen Barend Selles zich in de jaren tachtig realiseerde dat gewonde en zieke wilde vogels uit Utrecht en omstreken nergens ondergebracht en verzorgd konden worden, besloot hij tot de oprichting van Vogelopvang Utrecht. Inmiddels bestaat de Stichting Vogelopvang (Rotsoord 24a) 25 jaar en dat gaan we vieren! Op 4 januari 2014 organiseren we van 13.00 tot 16.00 uur bij Kinderboerderij Nieuw Rotsoord (Briljantlaan 101 in Utrecht) een aantal leuke activiteiten.

Vetbollenfeest
Jong en oud zijn 4 januari welkom om vetbollen voor de vogels te komen maken. Ook kun je cake versieren en zijn er rondleidingen bij de Vogelopvang! Deelname is gratis.

De beginjaren van de Vogelopvang:

Vogelopvang Oprichter Barend Selles leest vogelboekHet stoorde Barend Selles (nu 81 jaar) tijdens de strenge winters in de jaren tachtig dat er geen plek was om zieke en verzwakte vogels heen te brengen. Daarom vond Selles dat er ook in Utrecht een vogelopvang moest komen om deze dieren te helpen. Ook de gemeente Utrecht zag in dat een vogelasiel noodzakelijk was en stelde een stukje grond beschikbaar. Maar geld was er niet.

Vogelopvang Ron Kalkhoven bij de futenbakEnthousiast groepje deed alles zelf
Samen met beheerder Ron Kalkhoven (nu 48 jaar) en een enthousiast groepje vrijwilligers zocht Barend fondsen en speurde naar gratis materialen. Ze bouwden alles zelf. Barend: ‘Van muurtjes metselen tot kooien in elkaar lassen en een vijver uitgraven. Al onze vrije uren gingen in de Vogelopvang zitten’. Veel van wat de vrijwilligers van toen bouwden is nu nog steeds in gebruik. De opvang liep al snel goed. Ron: ‘Het eerste jaar dat de Vogelopvang open was, kwamen er 500 vogels binnen. Het tweede jaar was dit aantal verdubbeld’.
Tegenwoordig vangt de Vogelopvang zo’n 3000 wilde vogels per jaar op.

Vogelopvang  Pimpelmeesje bij vetbolTrots
Barend en Ron zijn trots op al het werk dat zij en de andere vrijwilligers verricht hebben. ‘Gewonde, zieke en verzwakte wilde vogels uit Utrecht en wijde omstreken hebben al 25 jaar een veilige haven waar ze rustig kunnen herstellen en aansterken. Daarna worden ze weer losgelaten in de vrije natuur. Dat is toch waar je het uiteindelijk allemaal voor doet’. (Sinds november 2013 is Marieke Grin beheerder van de Vogelopvang)

Wil jij de vogels ook helpen?
Vogelopvang Utrecht zoekt zowel vrijwilligers als bestuursleden. Meld je aan voor een vrijblijvend oriënterend gesprek!
Bel 030-2517255, dagelijks van 13.00-17.00 uur

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten