Groen houdt Hoograven koel

Chinese boom

Groen houdt Tolsteeg/Hoograven koel

Landschapsarchitect Wiebke Klemm van de Universiteit Wageningen zal 25 november een lezing geven over haar onderzoek naar de impact van stedelijk groen in de stad. Tussen 2012 en 2013 onderzocht Klemm in Rivierenwijk en Hoograven in Utrecht de impact van stedelijk groen, zoals straatbomen en parken, op de beleving van warmte in de stad. Hoe verschillend nemen mensen temperatuur waar in een straat met of zonder bomen? Waar zijn de meest thermisch comfortabele plekken op warme zomerdagen in Utrecht?

De resultaten van haar onderzoek tonen aan, dat stedelijk groen op alle schaalniveaus in Utrecht een belangrijke rol speelt bij het ‘veraangenamen’ van het stadsklimaat op warme zomerdagen. Een groene inrichting van de veelal verstedelijkte openbare ruimte verbetert het stadsklimaat. En dat draagt bij aan het leefklimaat en de leefomgeving van mensen in de stad.

In de lezing zal Wiebke haar onderzoek naar de beleving van warmte in Utrechtse straten en parken toelichten. Zij laat zien hoe ontwerpers deze nieuwe functie van groen eenvoudig, naast functies zoals attractiviteit of luchtkwaliteit, kunnen toepassen. Hierbij komen een aantal algemene ontwerpprincipes en concrete ontwerpen van studenten aan bod.
Dit is de tweede lezing in een serie activiteiten van Aorta waarin de relatie tussen groen, gezondheid en klimaat centraal staat. De lezing is op 25 november in het Utrechts Centrum voor de Kunsten (Torenzaal) aan de Domplein 4 en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De entree bedraagt 9,50 euro per persoon (8,50 euro voor studenten, houders U-pas, 65+, CJP en Vrienden van Aorta).

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten