Springlevende wijk: Studenten krijgen woning in ruil voor buurtwerk

Deelnemende studenten: vlnr achter Marieke en Meike, voor Marieke en RebeccaIn Hoograven zetten studenten zich vanaf deze maand in voor de buurt in ruil voor een woning met huurkorting. Deze succesvolle projectformule “Springlevende Wijk” bestaat al in negen Amsterdamse wijken en in de Schilderswijk in Den Haag en komt nu officieel naar Utrecht. Het is een project van Academie van de Stad in opdracht van Portaal en de gemeente Utrecht. 

De vier geselecteerde studenten bedenken samen met bewoners en wijkorganisaties relevante en waardevolle projecten en zetten die de komende tijd op. Voorbeelden van projecten zijn het opknappen van tuinen, huiswerkbegeleiding of schuldhulpverlening. In ruil daarvoor krijgen de studenten een woning in de wijk met huurkorting. 

 ‘Geweldige uitdaging’

Opdrachtgever Joke Brouwer van de Gemeente Utrecht: “Met de Springlevende Wijk zie ik mooie kansen voor de toekomst van Utrecht. Als stad staan we voor grote en uitdagende opgaven die we samen met onze inwoners, bedrijven en instellingen, en dus zeker ook met onze studenten, aan willen gaan.” 

Als medebewoner dragen de studenten bij aan hun eigen buurt terwijl ze leren van hun maatschappelijke ervaring. Deelnemende student Meike: “Het lijkt me een geweldige uitdaging om in een Springlevende Wijk te wonen, omdat ik me wil inzetten voor de stad en haar inwoners, werken met mensen het allerleukst vind en me graag bezighoud met het opzetten van projecten. Ik kijk dan ook erg uit naar de komende tijd!”

Over Springlevende Wijk
Studenten zetten in ruil voor een woning projecten op die ze vervolgens zelf begeleiden als studentcoƶrdinator. De begeleiding van de studenten ligt bij Academie van de Stad. Door middel van deze buurtactiviteiten stimuleren de studenten de leefbaarheid in de wijk, talentontwikkeling van jongeren, ondernemerschap van volwassenen of participatie van ouderen. De studenten maken zo hun buurt springlevend. Klik hier voor meer informatie over Springlevende Wijk!

Academie van de Stad

Academie van de Stad is een ideƫle stichting die staat voor leefbare steden met actieve en betrokken burgers, waarin studenten de kans hebben om de positieve kracht achter de stad van morgen te zijn. Academie van de Stad zet projecten op vanuit actuele vraagstukken in de stad. Door studenten actief te laten bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen en hun burgerbewustzijn te versterken, geeft de Academie hun een sleutelrol in de ontwikkeling en de toekomst van de stad. In 2008 gestart, heeft de Academie inmiddels ruim 413 projecten met 4000 studenten afgerond in Amsterdam, Utrecht en Den Haag in opdracht van de gemeente en woningcorporaties en in samenwerking met het hoger onderwijs.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten