12 jaar cel voor doodslag

logo politieEen 46-jarige man uit Utrecht is woensdag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn 34-jarige vrouw. Dat gebeurde augustus 2012 in een flatwoning aan de Schonauwensingel. Het OM eiste twee weken geleden vijftien jaar en tbs. De rechtbank acht bewezen dat de man zijn vrouw geslagen heeft met een stok, met benzine heeft overgoten en in brand heeft gestoken, waarna zij kwam te overlijden. 

 

De man zelf beweert dat zijn vrouw zichzelf heeft gedood. Ze zou volgens de verdachte vaker last hebben van driftbuien en agressie en bezeten zijn door geesten. Een alternatief scenario is uitgebreid onderzocht, maar niet aannemelijk geworden, stelt de rechter. Ook is meegewogen dat de verklaringen van de man steeds wisselden en tegenstrijdig waren.

DOODSLAG
De rechtbank vond geen bewijs voor moord en veroordeelde de Utrechter daarom voor doodslag. De rechtbank hield er bij het opleggen van de straf rekening mee dat de man zijn vrouw – moeder van drie jonge kinderen – op gruwelijke wijze heeft omgebracht. Ook de ontkennende proceshouding van de man werkte in zijn nadeel. Hij heeft volgens de rechtbank geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad.

TBS
De rechtbank ging niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie om tbs met dwangverpleging op te leggen. Deskundigen hebben vastgesteld dat man weliswaar een geestelijke stoornis heeft, maar dat niet valt te zeggen of dit van invloed was op zijn daad. Dat is wel een voorwaarde voor het opleggen van tbs, aldus de rechtbank. Aangezien de man verder geen strafblad heeft en ook niet gebleken is van ernstig gevaar voor herhaling, zag de rechtbank geen aanleiding om tbs op te leggen.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten