Geslaagde twitterbijeenkomst ‘digitaal dorpsplein’ Hoograven

TweetupStudent Jaap Smit van de School voor Journalistiek bezocht de – door de redactie van wijkkrant Aanzet georganiseerde – Tweetup in Sportcafé Tropical en schreef een verslag:

In de hoek van Sportcafé Tropical, omringd door palmbomen, zit een groepje mensen gezellig wat te kletsen. Als je goed luistert hoor je af en toe de woorden ‘retweet’ en ‘direct message’ vallen. De kern van de twittercommunity Hoograven heeft zich op donderdagavond 26 september verzameld voor een officiële tweetup, een meetup, maar dan met twitteraars. Met als bedoeling de persoon achter het account te leren kennen.

Digitaal dorpsplein

Van een afstandje lijkt het alsof de groep elkaar al jaren kent, maar sommigen zien elkaar op deze avond voor het eerst. Matthijs de Bruijn (@matthijsbruijn) kan hierover meepraten; “Door Twitter heb ik meer wijkgenoten leren kennen, dus sommigen ken ik ook alleen van Twitter. Vanavond zie ik deze mensen pas voor het eerst in het echt.” Twitter is ondertussen al niet meer weg te denken uit de Zuid-Utrechtse wijk: “Vergelijk Twitter met een soort digitaal dorpsplein. We praten over van alles, vooral over wat er in de wijk speelt. Wanneer er file staat of een straat wordt opgebroken, dan vertellen we dat elkaar altijd meteen via Twitter.”

Ondertussen druppelen er meer twitteraars binnen in het café die zonder enkele moeite zich weten te mengen in een gesprek. Ondanks dat veel mensen elkaar niet eens van gezicht kennen, lijkt dat geen enkel probleem te zijn. “Twitter is zo lekker direct, het is net alsof je face to face met iemand praat” vertelt Matthijs. “Langere berichten zijn zo saai en zo formeel, als het niet in 140 tekens past, dan vertel ik het liever niet.”

Twitter is naast heel gezellig ook nog eens nuttig; “Je ontdekt soms wel eens leuke dingen over je wijk,” gaat Matthijs verder, “zo ontdekte ik eens dat er een redacteur van een bekend radioprogramma in de wijk woonde. Ik heb met mijn werk nog wel eens te maken met dat soort mensen, dus dat was een hele aangename verrassing!”

3e Tweetup

De tweetup in Café Tropical is al de derde keer dat de Hoogravense twitteraars elkaar kunnen ontmoeten. De tweetup is heel spontaan ontstaan, alsof het inderdaad een vriendengroep is die eens in de zoveel tijd afspreekt. Deze keer oraniseerde allround tekstschrijfster Elles Rozing (@EllesRozing) de meeting. “We vinden het gewoon leuk om elkaar zo af en toe in real life te zien.” De eerste tweetup werd vorig jaar georganiseerd door wijkraadsvoorzitter Wybren de Jong (@hoograven11), en de tweede door Mascha Tamarinof (@Mastamari).

Wanneer de groep groeit tot ongeveer 25 personen is duidelijk te zien dat het ‘digitale dorpsplein’ vooral wordt bevolkt door mensen vanaf een jaar of veertig met af en toe een jongere of oudere uitschieter. Naast de ‘particuliere’ twitteraars is de gemeente ook vertegenwoordigd op de avond. Dymph de Beer (@WBZuid) twittert namens het Wijkbureau Utrecht Zuid, en merkt dat Twitter de laatste tijd echt actief is gegroeid in de wijk. “We beheren nu met twee mensen het twitteraccount, en in de laatste drie maanden zijn we van tweehonderd naar vierhonderd volgers gegaan. Met Twitter kunnen we als wijkbureau dichter bij de burger staan. Het is een informeel medium, en zo behandelen we vragen die we krijgen ook. Ik tutoyeer iedereen, om te laten zien dat we op een zelfde niveau staan als de burger. We volgen veel accounts van organisaties, groepen en andere initiatieven. Alle hun activiteiten verspreiden wij dan via Twitter.”

Gemeente Utrecht doet ook mee

Na een tijdje staan verschillende mensen al met hun telefoon in handen, waarschijnlijk om even te twitteren over de gezellige avond. Het enthousiasme waarmee Hoograven twittert begint ook langzaam door te dringen tot hogere niveaus: “De Gemeente Utrecht wil binnenkort webcare opstarten, een manier om vragen van burgers aan de gemeente zelf sneller te beantwoorden”, zegt Dymph. “De vragen die bij de gemeente komen worden dan direct naar het betreffende wijkbureau of andere instelling doorgespeeld, die dan het antwoord via de gemeente weer doorgeven. Netwerken op digitaal niveau heeft de toekomst, maar het is ook wel leuk om de gezichten achter de accounts te leren kennen. Zo’n tweetup is daarvoor dan ook ideaal. Ik heb bijvoorbeeld wijkraadsvoorzitter Wybren de Jong leren kennen via Twitter, maar pas echt ontmoet tijdens zo’n tweetup.”

Wijkkrant Aanzet is digitaal ook te volgen op https://twitter.com/Wijkkrantaanzet en http://www.facebook.com/WijkkrantAanzet.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten