Help ouderparticipatiecrèche Oase aan mooie nieuwe tuin

Oase1Oase is een ouderparticipatiecréche (OPC) naast Park Transwijk voor kinderen van 6 weken tot 4 jaar. Bij een OPC wordt de crèche helemaal ‘gerund’ door de ouders zelf. Ze voldoen aan de regels van de GGD, dus het is volledig legaal en erkend. ‘Zo houden we de kosten laag, en dragen we zorg voor een goede, vertrouwde en veilige opvang met veel liefde en vertrouwen,’ aldus Erika Jacobs Lord, draaiouder en tuincoördinator voor de Oase en moeder van Ingrid (2) en baby Bertil (8 weken).

‘Een OPC is op zich niet zo bijzonder’, zegt ze, ‘maar wel dat we alle vormen van participatie en zelfredzaamheid inzetten om onze doelen te behalen. Zo hebben we onze kennissenkring ingezet om bv berichten te schrijven, een tuinontwerp te maken, te doneren en we hebben zelfs al mensen ‘gereserveerd’ die meehelpen om zand te scheppen als het zover is. In een tijd als deze, met weinig financiële middelen moet je het toch hebben van inzet van hulp van elkaar. Zo is de crèche ook opgebouwd. We vertrouwen allemaal op elkaar en ‘passen’ als het ware om de beurt op elkaars kinderen.

Troosteloze parkeerplaats

Oase heeft een grote buitenruimte tot haar beschikking, maar tot de opening van de crèche in 2011 was deze een kale, betegelde, ietwat troosteloze parkeerplaats. De kinderen kunnen alleen spelen in de zandbak die recentelijk is aangelegd. Nu heeft tuinontwerpster Carrie Preston (Studio TOOP architectuur) belangeloos haar tijd en energie toegezegd om deze parkeerplaats in een groene oase om te toveren. Zij ontwerpt vanuit de oogpunt van de gebruiker, van baby’s tot ouders, en creëert zoveel mogelijk verschillende functies voor de verschillende leeftijden. Tevens zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van (eigen) gerecyclede materialen, materiële donaties, en zal de meeste arbeid zelf uitgevoerd worden. Crowdfunding zal het zwaarste werk moeten doen en moeten voorzien in levering van grote hoeveelheden grond en zand, financiële middelen voor het huren van graafmachines en het leggen van funderingen voor muren en banken.

Oase2Roeiboot en fruitbomen

De bedoeling is dat de bakstenen uitgehaald zullen worden en een tuin gelegd met schone grond en zand. Er worden verschillende niveaus gecreëerd, er komt een wilgenhut, een babygrasplek om op onderzoek uit te gaan en een oude roeiboot wordt geplaatst om de fantasie te stimuleren. Eromheen komen paadjes om te rennen en fietsen en de klapper is toch wel een paar fruitbomen met een moestuintje in de groenstrook, waar kinderen kennis maken met gezonde voeding.

Buurt profiteert mee

Ook de buurt en wijk mag meeprofiteren van de nieuwe groene oase. Het is de bedoeling om de tuin te gebruiken voor buurtgerichte activiteiten en andere samenwerkingen met de locale gemeenschap, àls deze gerealiseerd kan worden. Want dat is nog even de vraag. De Oase beschikt namelijk nog niet over genoeg (financiële) middelen om deze buitenruimte te realiseren. Eenieder die hier aan bij wil dragen, zij het in middelen, energie of in geld, kan terecht bij info@kdv-oase.nl.

Kijk voor meer informatie ook op www.kdv-oase.nl.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten