Hoogravense Marokkaanse buurtvaders gingen naar natte Franse Herdenking (gesneuvelde soldaten in WO II) in het Zeeuwse Kapelle

Kapelle herdenking orkestje padvinders vlaggen

Omstreeks 25 Marokkaanse Hoogravense buurtvaders en en enkele autochtone Nederlanders (van het Hoogravens Belang)  togen donderdag 16 mei 2013 per bus naar de Franse Dodenherdenking op de Franse militaire begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle, waaraan sinds 2008 ook Marokkaanse officiële Kapelle Bord Noordafrikaanse soldatenvertegenwoordigers en -bezoekers deelnemen.  (Zie ook: Samen herdenken en vrijheid vieren & zie ook: Marokko in WO II).
Er reden 0 vrouwen en 0 jongeren mee in de bus van Hoograven naar Kapelle, waarin de voertaal Marokkaans was. Wellicht hadden de vrouwen wel de lekkere broodjes gemaakt, die in de bus werden uitgedeeld.
Het werd een hele natte herdenking in Zeeland, want het regende pijpestelen tijdens de anderhalf uur durende plechtigheid. .

Marokkanen in hervormde kerk

Officiële genodigden werden vooraf in het kleine gemeentehuis van Kapelle ontvangen. Andere Kapelle 3 vlaggen Marokkanengeïnteresseerden, waaronder veel groepen Marokkaanse Nederlanders (mannen én vrouwen; jong en oud, hoewel meer meisjes dan jongens van 15-20) uit o.a Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht, gingen eerst naar de hervormde kerk aan de overkant. Alwaar de dominee een toespraak hield, “öp verzoek van de burgemeester”, waarin hij in een notendop het Christendom uitlegde. Hij vertelde dat dezelfde bijbel voor hem lag, die ook in 1940, tijdens hevige gevechten tussen Franse en Duitse troepen in en rond Kapelle, op  het altaar lag. In die bijbel zit nu een gat door een verdwaalde kogel uit die tijd.

Kapelle Mannen uit Hoograven gaan de Hervormde kerk inwachten
Kapelle Veteraam Frans Vreemdelingenlegioen heeft aan Hoogravenseweg gewoondDaarna was het wachten geblazen tot de stille tocht om 16.15 uur zou beginnen. Marokkaanse meisjes lieten zich fotograferen tussen militairen. Mannen in uniformen en met vlaggen stelden zich op straat op. We zagen een veteraan van het Franse Vreemdelingenlegioen op een scootmobiel, waarvan later bleek dat hij op het Neude geboren was en ook op de Hoogravenseweg had gewoond.

Kapelle Mannen met Franse vlaggenstille tocht
Uiteindelijk begon de stille tocht naar de Franse Erebegraafplaats (waar 229 -tijdens WO II in Nederland gesneuvelde- Franse soldaten zijn (her)begraven, waarvan 22 van Noordafrikaanse afkomst). Er liepen véél Marokkaanse Nederlanders mee. Sommige jongeren onder hen waren iets minder ingetogen dan de burgemeester Anton Stapelkamp al tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in januari gehoopt had.

Mohamed AchabounMohamed Achahboun
Die opmerking verhinderde Stapelkamp overigens niet later de massale Marokkaanse aanwezigheid bij de herdenking te prijzen en de Haagse schrijver en filmmaker Mohamed Achahboun apart te noemen vanwege diens ijverige missie om de rol van Marokkaanse soldaten (in het Franse leger ten tijde van WO II) bij de bevrijding van Europa (inclusief Nederland) nadrukkelijker op de kaart te zetten. (Zie verderop in dit webbericht ook de film: ‘Vergeten bevrijders: Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog’)

Kapelle Scouts en bloemen leggende jongerennatte plechtige herdenking
Op de begraafplaats bij de Franse eregraven aangekomen ging het notabene harder regenen en werd de plechtigheid een natte bedoening; met name voor hen die géén paraplu bij zich hadden, zoals jonge scouts en soldaten die ruim een uur in de houding bleven staan. De militaire musici voor de volksliederen (het Kapelle graven m en c rozenNederlandse, het Franse en het het Marokkaanse), de ‘Last Post’  en de koraalmuziek hielden het evenmin droog.
Er waren toespraken door de burgemeester, door een vervanger van de Franse ambassadeur en door de Marokkaanse amabassadeur. Daarna: 1 Kapelle Herdenking paraplusminuut stilte en 3 volksliederen; waarna een lange stoet krans- en bloemenleggingen volgde; door talrijke miltaire vertegenwoordigers (Franse, Nederlandse, Zeeuwse, Poolse, Oekraïense, Russische, Poolse, Amerikaanse, enz. en zelfs door een Duitser) én allerlei Zeeuwse en nationale organisaties én diverse Marokkaans-Nederlandse instanties.
Daarna was iedereen verkleumd en doorweekt.
Maar zoals dat dan gaat warmde men in de bus terug naar Hoograven weer op en steeg de stemming navenant.

nog meer video’s en foto’s:
Hier onder: Franse Herdenking Kapelle 2008 (voor het eerst met officiële deelname door Marokkan
en):
{youtube}Nr2PbZ9ERJY{/youtube}

Hier onder: Film ‘Vergeten bevrijders: Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog’ door Mohamed Achahboun
{youtube}R_IiMlp_3Xg{/youtube}

Hier onder: Opening van Franse militaire begraafplaats in 1950:
{youtube}UxW3_SRxru8{/youtube}

Kapelle Hoogravense buurtvaders vooraan in Hervormde kerk

Kapelle graven m en c rozen

Kapelle Marokkaanse Nederlanders in de hervormde kerk

 

Kapelle 2013 Onbekende Franse soldaat

 

 

 

Kapelle start stille tocht

Kapelle Marokkaanse Nederlanders 2 in hervormde kerk

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten