Samen herdenken en vrijheid vieren: bijeenkomst over de rol van Marokkanen bij de bevrijding van Nederland

Marokkaanse buurtvaders hoograven foto Jos van Sambeek voor DNU.nlKapelle Islamitische, Chr Joods gravenOp 13 mei 2013, van 19.00 tot 21.00 vindt in het Marcuscentrum, Wijnesteinlaan 2 een bijeenkomst plaats over het thema:Vergeten bevrijders: Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog’. Deze avond wordt georganiseerd/aanbevolen door Buurtvaders Hoograven, Hoogravens Belang, Portes en Wijkbureau Zuid.

Kapelle Marokkanen Algerijnen herdenken in Hoograven en in Kapelle
Sinds 2009 doen de (Marokkaanse)  Buurtvaders Hoograven ook mee aan de 4 mei-herdenking bij de Bevrijdingsboom (zie ook: dit oorspr. AD-artikel uit 2012).
Delegaties van de buurtvaders en van wijkvereniging Hoogravens Belang gaan donderdag 16 mei 2013 gezamelijk naar de Franse Dodenherdenking op de Franse militaire begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle
(Op deze begraafplaats rusten 226 soldaten die in Nederland onder de Franse vlag zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder 22 soldaten van Noord-Afrikaanse afkomst; waarvan 19 Marokkanen. NB: Marokko was toen een Franse kolonie
Zie ook, van de site van het Verzetsmuseum Amsterdam: o.a.: Marokkanen en WO II  & Marokkaanse krijgsgevangenen in Zeeland -red.)

Marokkkaanse bevrijders
U bent van harte welkom om samen naar historische opnamen te kijken, waar feitelijk te zien is dat Marokkanen meehielpen aan de bevrijding van Nederland in 1945. 
De film besteedt aandacht aan de rol van Marokkanen bij de verdediging in Nederland in 1940 en aan de Marokkaanse dwangarbeiders die vanaf de zomer 1943 in Zeeland moesten werken aan de Atlantikwall.

“Samen herdenken en samen de vrijheid vieren” is een documentaire van Mohamed Achahboun. Wat kan deze film als bijdrage leveren aan de integratie van Marokkanen in de Nederlandse samenleving en aan een positieve beeldvorming over de Marokkaanse gemeenschap in Nederland?

  • Marokkaanse krijgsgevangenen 1944 zeelandProgramama:
  • Inloop vanaf 18.45u, koffie staat klaar
  • 19.00u opent de voorzitter de avond
  • Presentatie door Mohamed Achahboun over ‘Samen herdenken en samen de vrijheid vieren’ (zie een op internet gevonden interview met Achahboun hier)
  • Samen de de documentaire bekijken die gaat over de bijdrage van Marokkanen aan de bevrijding van Europa en aan de verdediging van Nederland
  • Discussie over de documentaire
  • 21.00 afsluiting

Info: Mohamed Benhaddou 06-53386549

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten