8/5 Goed bezochte Rotslab-buurtavond met 3D-objecten printen en ecologo’s spuiten

Rotslab 3D printer met resultatenDe Rotslab-buurtavond op 8 mei 2013 werd behoorlijk druk bezocht. Ondermeer door nieuwsgierige leken die weleens
een 3D-printer in werking wilden zien.

Dit tot de verbeelding sprekende apparaat haalde in dezelfde week het (wereld)nieuws vanwege een handleiding om een pistool te 3D-printen en het plan om in Amsterdam het eerste 3D te printen huis te bouwen.
Schrijver dezes herinnert zich vergelijkbare opwinding bij zijn 1e pc, zijn 1e 2D-printer en trouwens ook tijdens een speelfestival in de plaatselijke Rotslab ecologo met vloeibare krijt duurzaamsporthal in de jaren 60, waar toen een heuse typmachine heel populair speelgoed was. 

fablab geopend
Het Rotslab Fablab werd met minimaal cermonieel officieel geopend en liefdevol opgenomen in de Stichting Fablab BeNeLux en in de wereldwijde Fablab Community, die vrij vertaald als motto heeft: ‘Eerlijk zullen we al onze opgedane kennis en technische innovaties delen.’
(Rotslab Fablab zal vanaf 22 mei elke woensdag 13.00-17.00u geopend zijn
)

rotslab ecolgo spuiten met vloeibare krijtRotslab Bart Bakker Fablab BeNeLux en 3D printerfamilie Fablab
De opening geschiedde door Bart Bakker namens de St. Fablab Benelux, die de leiding van Rotslab een ingelijste ‘Fab Charter‘ overhandigde.
Er zijn nu omstreeks 230 fablabs in de wereld, waarvan 25 in de Benelux; van groot opgezette collectieve werkplaatsen tot een rijdend fablab in Friesland en een minifablab in de garage van Bart Bakker.

3DoodleDoodle3D
In zijn presentatie toonde Bakker zich o.m. enthousiast over Doodle3D, een simpel tekenprogramma waarmee iedereen kan 3D-printen. Het programma is gemaakt en bedacht door Rick Companje, één van de oprichters van Fablab Amersfoort.

  • Verder spraken o.a. Keimpe de Heer van Rotslab &
  •  Elan Roseman over uit je mind stappen en sound-massages ondergaan.
  • Boaz van Tongeren bracht de de culturele ‘open source’-website overalinutrecht.nl onder de aandacht.Rotslab Ecologo op asfalt fietsen
  • Marion Beltman trachtte ZZP-ers in wijk Zuid te verleiden zich aan te sluiten bij het netwerk hotzo.nl
  • Willemieke de Klerk en Harma Woldhuis van het grote Utrechtse fablab Protospace, aan de Nijverheidsweg  kwamen vertellen over het  5-jarige bestaan van hun lab.  Dat wordt op 25 mei gevierd met het evenement ‘Tussen Hackers & Hipsters‘, waarbij men o.m. het wereldrecord 3D-printen wil verbeteren
  • Klaas Schotanus, ontwerper en inrichter van de openbare ruimte, deed een presentatie over eco-grafitti, cq ‘ecologo‘; o.a. ook over een methode met spuiten met vloeibaar gekleurd krijt
  • Afke Huitema, ‘artist in residence’ bij Rotslab, sprak eveneens over verschillende vormen van eco-grafitti; om buurten op te leuken, als kunst en nuttig (voor bewegwijzering bijvoorbeeld). Ze toonde een filmpje over de Rotslab 3D printer printkunstenaar Alexandre Orion, die met een hogedrukspuit en sjablonen patronen maakt in een autotunnel met zwaar beroete wanden. (Zie hieronder).

Daarna ging het publiek zelf aan de slag met sjablonen en vloeibarekrijtspuitbussen of een biertje of gebakje nuttigen of de twee 3D-printers bewonderen. Het was een genoegelijke avond.

 {youtube}JwsBBIIXT0E{/youtube}

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten