Dodenherdenking 2013 bij de Bevrijdingsboom Julianaweg bij Goylaan

DodenherdenkingScoutingHoogrFotoSPElk jaar organiseert de Wijk -en Oranjevereniging Hoogravens Belang op 4 mei de herdenking van alle slachtoffers van oorlogen en geweld.

  • 18.00 uur vlag halfstok hijsen door Scouting Hoograven bij de Bevrijdingsboom aan de Julianaweg.(bij de Goylaan)
  • Vanaf 19.15u speelt Harmonie Orkest Excelsior* (Vianen) stemmige muziek
  • 19:30 start er en stille tocht vanaf het Marcuscentrum (Wijnesteinlaan 2) naar de Bevrijdingsboom.
  • 20:00 2 minuten stilte
  • Hierna is er de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument.
  • Na afloop is er gelegenheid koffie of thee te drinken  in het clubhuis van Scouting Hoograven (Verl. Hoogravenseweg 225)

*Excelsior vervangt Muziekvereniging KUDO, die jarenlang bij de Bevrijdingsboom speelde, maar vorig jaar helaas is opgeheven.
1 of 2 Leden van Excelsior zal/zullen tevens de stille tocht begeleiden met gepaste tromslagen.

bloemen
Er worden kransen en boeketten bij de Bevrijdingsboom gelegd namens o.m.de gemeente, ouderen uit Woonzorgcentrum Tolsteeg (waar op 4 mei ook een bijeenkomst rond de Dodenherdenking wordt gehouden) en de Juliana Groen Groep.

Bevrijdingsboom Twintoespraakjes
Korte toespraken doen Herman Aarsman, vice-voorzitter van Hoogravens Belang, PvdA-raadslid Bert van der Roest (uit Lunetten) namens de gemeenteraad en Mohamed Abdellaoui* van de Marokkaanse Buurtvaders in Hoograven.

Marokkaanse bevrijders
*Wellicht memoreert de heer Abdellaoui de rol van Marokkaanse soldaten (in het Franse Leger) bij de bevrijding van Nederland in 1945 en voor de Franse herdenking op 16 mei in het Zeeuwse Kapelle op de Franse militaire begraafplaats aldaar. Bij deze herdenking worden de Franse, Marokkaanse en Nederlandse volksliederen gespeeld.
De Hoogravense Marokkaanse buurtvaders gaan 16 mei 2013 gezamelijk met mensen van Het Hoogravens Belang naar de herdenking in Kapelle.
Zie ook het stuk Utrechtse Marokkanen doen mee aan de dodenherdenking op 4 Mei, waarin zowel Herman Aarsman als Mohamed Abdellaoui aan het woord komen.

Eregraf verzetsgroep Oranje Vrijbuiters
Eveneens op 16 mei 2013: de jaarlijkse herdenking van de doodgeschoten leden van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters bij hun Eregraf op Begraafplaats Tolsteeg. Zie ook: http://www.oranjevrijbuiters.nl/page1000.aspx

vermoord  joods gezin uit de Julianaweg
Zie ook: De schoenmakerskist van Julius Gold. (Herinnering aan een joods gezin uit de Julianaweg)

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten