Meiden gillen. Boot wankelt. Leerlingen Da Costaschool kregen les van roeiheldin Claudia Belderbos van Orca.

Da Costa kids met Claudia belderbos in een roeibootjeOnlangs (18 maart 2013) gaf toproeister Claudia Belderbos een clinic bij de roeivereniging in Hoograven“, schreef ons Yvonne Mureau, op 3 mei,namens VSU | Olympisch Netwerk Midden Nederland |.

ècht roeien?
In een lange rij komen groep 7 en 8 van de Da Costaschool (-vanaf 13 mei weer op de Duurstedelaan gevestigd-) het terrein oplopen van A.U.S.R. ORCA, een van de twee studentenroeiverenigingen die Utrecht rijk is. Bij het zien van het kanaal roepen enkele leerlingen direct: ‘gaan we ook echt roeien?’.

topsportbezoek
Als iedereen het clubgebouw binnen is, roept Claudia Belderbos, Olympisch roeister en bronzen medaillewinnares, de kinderen bij zich…

Claudia Belderbos en Da Costa-kid roeien droog…In het kader van het project ‘Toppers bij jou op school’ verzorgt zij deze middag een heus topsportbezoek. Alle kinderen gaan snel zitten, nieuwsgierig naar wat hen die middag allemaal te wachten staat.

patatje
Claudia (bijnaam: Belderbeest) begint het bezoek met vertellen wie ze zelf is en geeft uitleg over de roeisport. Ze vertelt bijvoorbeeld dat er binnen het roeien verschillende disciplines zijn, maar ook hoe vaak ze traint, wat ze eet en welke dingen ze allemaal moet laten om topsport te kunnen beoefenen. ‘Gezonde voeding is belangrijk’, aldus Claudia. ‘Eet je dan nooit friet?’, klinkt het direct vanuit een aantal monden. Claudia: ‘Jawel, ik eet ook wel eens een patatje, maar ik doe dit zeker niet elke week en eet vooral ook veel gezonde produkten zoals groente en fruit’.

Da Costa kid puft bij droog roeienwow! medaille!
De kinderen houden prima de aandacht bij haar verhaal dat ook met foto’s en filmpjes ondersteund wordt. Iedereen krijgt volop de gelegenheid om vragen te stellen. Wanneer Claudia haar Olympische medaille laat zien die ze in 2012 in Londen heeft gewonnen, klinkt er een luidkeelse ‘Wow!’. Met grote ogen kijken de kinderen naar het indrukwekkende plakkaat. ‘Mogen we hem ook vasthouden?’, vragen enkele kinderen.
Claudia stemt toe en laat de medaille rondgaan. Na het rondje worden de kinderen in groepen verdeeld. Onder begeleiding van enkele leden van ORCA haasten de kinderen zich naar de verschillende onderdelen: het is tijd om te gaan roeien.

Da Costa kid roeit droog bij Orca LIGGENDpuffen, zuchten en rode koppies
Na een korte uitleg gaan de kinderen eerst aan de slag op de ergometers, een fitnessapparaat voor roeiers. ‘Het is zwaar, ik was meteen buiten adem. En ook de techniek is lastig, eerst je benen, daarna je armen’, vertelt Stazie, een van de deelnemende leerlingen uit groep 8. Het ‘droog’ oefenen valt de kinderen tegen. Puffen, zuchten en rode koppies zijn het resultaat, maar na enkele tips van Claudia gaan de prestaties zichtbaar vooruit.

gelijk bewegen svp
Beneden in de loods zwaaien ondertussen de riemen van links naar rechts. Het groepje geniet zichtbaar van het oefenen in de oefenbak. ‘En nu gaan we proberen allemaal gelijktijdig dezelfde beweging te maken’, roept een van de begeleiders van ORCA.

Da Costa kids Schuitje varen theetje drinkengillende meiden
Ook buiten zijn er al kinderen druk in de weer. Voordat de kinderen echt gaan roeien krijgt ieder kind een zwemvest. Dan gaan de eerste boten te water. Enkele meiden gillen, hun boot wankelt. ‘Deze boten slaan niet zo snel om dames‘, roept Claudia geruststellend toe. Het lijkt te helpen, voorzichtig komen de eerste riemen in beweging. Eenmaal op het water heeft de spanning duidelijk plaats gemaakt voor plezier.

super leuk
Aan het einde van het bezoek krijgen alle kinderen nog een shirtje van ‘Toppers bij jou op school’. De 11 jarige Jip is zichtbaar enthousiast. Op de vraag hoe hij de middag vond was hij dan ook duidelijk: ‘Het was super leuk. Ik heb veel geleerd, maar op het water vond ik het allerleukst, dan merk je toch hoe het echt is‘.

Toppers bij jou op schooltoppers bij jou op school
In samenwerking met de gemeente Utrecht heeft Vereniging Sport Utrecht (VSU)/Topsport het project ‘Toppers bij jou op school’ gestart. Enthousiaste topsporters delen tijdens een speciaal bezoek hun eigen sport- en levenservaringen met leerlingen van groep 5 t/m 2e klas voortgezet onderwijs. Bent u enthousiast om een topsporter of talent te ontvangen?

Kijk voor meer informatie en deelname op www.sportutrecht.nl/toppers.

{youtube}SwX4cAoZdPo{/youtube}

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten