Van Gauguin tot GaGa: t/m 24 april elke woensdag gratis lezing over 20e eeuwse kunst in Hoograven (10 april over o.a. Duchamp & Lady Gaga )
Tot en met 24 april kunt u wekelijks om 20.00 een gratis kunstlezing bezoeken
bij het UCK op de Verlengde Hoogravenseweg 150b.
Het UCK organiseert samen met studenten van de docentenopleiding HKU een lezingenreeks over 20e eeuwse beeldende kunst. Per lezing worden meerdere kunstenaars uitgelicht, met elkaar vergeleken en worden er vragen gesteld over hun invloed ten opzichte van de kunstgeschiedenis.
studenten/docenten
De studenten van de docentenopleiding aan de HKU zaten met hun neuzen in de boeken. Er werden afbeeldingen gegoogled, filmpjes geyoutubed en historische bronnen geraadpleegd. Ze heben veel studiearbeid verricht om een zo’n breed mogelijk scala aan lezingen over kunst uit de 20e eeuw te kunnen verzorgen. Er wordt werk besproken van Paul Gauguin (gestorven in 1903) tot Lady GaGa (bekend geworden in de 21e eeuw) .
Marcel Duchamp
Op 3 april gaat het over de Franse Marcel Duchamp (1887-1968), een humoristische kunstkwajongen, die verschillende keren voor ophef en vertier zorgde. Hij is in deze lezing het referentiepunt, als inspirator voor Francis Picabia, Andy Warhol én (jawel:) zangeres Lady Gaga.
Wie op ‘Duchamp afbeeldingen’ googlet stuit weldra op vier werken, waarvan er 3 destijds schandaaltjes veroorzaakten: een kubistisch schilderij, ‘Nu descendant un escalier 2‘ (= ‘naakt een trap afdalen’;1912); en drie ‘ready made’s, ‘Fietswiel ‘ (1913), ‘Fountain’ (in feite een urinoir; 1917) en een ‘Mona Lisa’ (van Da Vinci) die van een sikje en een snorretje is voorzien: ‘L.H.O.O.Q‘ (1e versie: 1919).
Francis Picabia
Duchamps kunstbroeder, de eveneens Franse Francis Picabia (1879-1953), raakte aanvankelijk, net als Duchamp, beïnvloed door stromingen als impressionisme, fauvisme, kubisme, waar hij mee brak en later surrealist en dadaïst werd. Uiteindelijk is Picabia befaamd door een mengeling van vele stijlen, o.a. uitgevoerd in collages, en geldt hij nu als voorloper van het postmodernisme.
Andy Warhol
Amerikaan Andy Warhol (1928-1987), geboren als Andrew Warhola (zoon van Slowaaks-Roetheense immigranten), was aanvankelijk een reclametekenaar, die zich ontwikkelde tot één van de multi-disciplinaire hoofdrolspelers van de Popart in de jaren 50 & 60. Warhol scoorde met zeefrukken van alledaagse voorwerpen (o.a. soepblikken) en ging ook, de commercie niet schuwend, een tijdschrift uitgeven, muziek produceren en films maken. Ook pop(muziek)iconen als Lou Reed en David Bowie zagen Warhol als hun hippe idool..Uiteindelijk gold Andy Warhol himself als een soort levend kunstwerk; net als:
Lady Gaga
Stefani Joanne Angelina Germanotta (1986), alias Lady Gaga, was nog geen één jaar oud toen Warhol stierf. Mocht u deze extravagante (understatement) popdiva niet kennen, vraag het uw kinderen (of de studenten/docenten). “Haar artistieke kledingstijl is volgens haar een eerbetoon aan de kunstenaar Andy Warhol” lezen we in Wikipedia. Nou dan!