900 jaar Tolle Steeg & Hoog Raven. Lezing met beelden door Peter Sprangers (2 maart 11 uur in Bieb Smaragdplein)

Tollesteeg Kaart via Peter Sprangers

De beste en deskundigste historische causeur van Utrecht Zuid, Peter Sprangers (tevens secretaris van de HKTH*) geeft (zaterdag 2 maart 11.00-12.30u) weer een presentatie in Bieb Hoograven. Zie hieonder Sprangers’ uitnodiging.
(*Overigens is er ook elke donderdag een inloopavond van de HKTH in de Barkel)

Peter Sprangers PortretBeste liefhebbers van de historie,
De belangrijkste toegangspoort van Utrecht lag en ligt aan de zuidkant van de stad. Sinds de Romeinse weg bijna 2000 jaar geleden heeft het transport hier een cruciale rol vervuld.

kanaal sinds 1122
De Vaartse Rijn van omstreeks het jaar 1122 met daar langs de weg naar Gorinchem, sinds 200 jaar bestraat. Vervolgens de spoorwegen door Tolsteeg**, de waterlinieweg later uitgebreid met de A-27, de A 12 en tot slot het Amsterdam- Rijnkanaal in 1952.

molens
Rond 1850 bestond de bebouwing langs de Vaartse Rijn uit buitenplaatsen, met een diversiteit aan steen- tegel- en dakpan-bedrijven afgewisseld met rijtjes arbeiderswoningen en nog enkele van de vele molens die er ooit stonden.

Jutphaas
Pas na 1954, toen de gemeente Utrecht   het gedeelte Hoograven behorend bij Jutphaas (nu Nieuwegein) annexeerde, kwam de woningbouw echt op gang, gevolgd door de middenstand, de scholen en diverse kerken. Een bont palet van verenigingsleven op ondermeer sport, recreatief en muzikaal gebied, bloeide op. -Peter Sprangers

(** In tegenstelling tot huidige gemeentelijke wijkindelingen en het verspreidingsgebied van Wijkkrant Aanzet hoort volgens de HKTH ook het gebied te noorden van de spoorlijn, de huidige Watervogelbuurt, bij de wijk Tolsteeg; in ieder geval historisch gezien)

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten