Rotslab: creatieve ontmoetingsplek in Rotsoord, tegenover de Watertoren

RotslabLogo“Wij zouden graag ons nieuwe Rotslab wat onder de aandacht brengen van de mensen in de buurt. We hebben daar een stuk tekst voor geschreven”, schreef ons cultureel ondernemer Marijke.Reuvers. (Die tekst staat, beetje ingekort, hieronder)

(Marijke Reuvers is tegenwoordig ‘kwartiermaker’ van  Rotslab en houdt zich bezig met tal van andere evenementen in Utrecht. Ze loopt al jaren organiserend rond in Rotsoord; tot 2011 was zij directeur van de inmiddels opgeheven Stichting Rotsoord Nu, waarvan de website nog steeds bestaat)

MarijkeReuversNieuwRludieke  manieren
Rotslab is een nieuwe, creatieve ontmoetingsplek in Rotsoord. Haar credo, “Maak de stad”, neemt Rotslab wel heel letterlijk: iedereen is welkom, om samen na te denken over de omgeving waarin we wonen; om vervolgens deze ideeën tastbaar en in de omgeving zichtbaar te maken, op ludieke manieren en met moderne Rotslab-4-logoproductiemachines.
Wijkbewoners, leerlingen, kunstenaars, ondernemers en andere wijkgebruikers: iedereen mag meedenken; en vooral meedoen. Want samen vormgeven aan onze stad vergroot de betrokkenheid en maakt onze omgeving leuker!

Utrecht-Manifest-2011-Heuveloord1402ELLEdoen dankzij DOEN
Rotslab zit in het pand waarin ook restaurant LE:EN zit, (Heuveloord 140) aan de achterkant, en deelt deze plek met Utrecht Manifest.
Rotslab bijeenkomst 28novDe activiteiten van Rotslab worden mede gefinancierd door Stichting DOEN, de Vrede van Utrecht en Wijkbureau Zuid. Hierdoor kon Rotslab vanaf 2013 echt van start gaan. De basisactiviteiten bestaan uit actieve netwerkavonden, een workshopprogramma, een wijkgericht project RotsoordBrug, een onderwijsproject Rotsmakers en een community website Overalinutrecht.nl.

actieve netwerkavonden
Rotslab organiseert onder de noemer ‘wat/wie/hoe werkt Rotsoord?’ maandelijkse bijeenkomsten in Rotsoord, met als doel buurtbewoners op creatieve wijze samen concreet te laten werken aan kwesties die spelen in de buurt. Op deze avonden worden sprekers uitgenodigd, organisaties en bewoners gevraagd te vertellen hoe hun plannen vorderen, er worden plannen gesmeed – en daadwerkelijk uitgevoerd. Rotslab biedt de gelegenheid samen aan het werk te gaan en concreet iets toe te voegen of te veranderen in de wijk. De thema’s worden o.a. gebaseerd op de uitkomsten van de onderzoeksvragen van Utrecht Manifest 2012 (4e BIennale voor Social Design).

RotslabLogo3Rotsmakers
Rotsmakers is een innovatief onderwijsprogramma gericht op de ontwikkeling van kritisch begrip en bewustwording over de invloed van media en internet op leefstijl en de maakbaarheid van de publieke ruimte. Het programma richt zich op docenten en leerlingen van X11 en Globe College. In een serie lessen gaan leerlingen van beide scholen dieper in op hun eigen schoolomgeving en het begrip ‘verbinding’. De leerlingen maken onder leiding van een filmer een video die wordt getoond tijdens het Midzomernachtfeest in Rotsoord en omgeving op 21, 22 en 23 juni.

RotsoordbrugKaartjeDwarsdoorsnedeRotsoordbrug
Bij de opening van het Wijkenweekend van de Vrede van Utrecht  (21-23 juni 2013) bouwen buurtbewoners een (tijdelijke) Brug over de Vaartse Rijn, als voorproefje voor een permanente  Rotsoord wandel- en fietsbrug die men hoopt realiseren. Hieraan vooraf gaat een serie van workshops waar vanuit een luchtige insteek gedacht en gewerkt wordt aan noodzaak, oplossingen, vorm en uitvoering.

Overalinutrecht.nl
Rotslab werkt samen met bewonersorganisaties, creatieve- en culturele instellingen en leerlingen van X11 die de redactie vormen, aan de community website overalinutrecht.nl. Op deze site staan culturele en creatieve activiteiten die worden georganiseerd in de Utrechtse wijken. Utrechters kunnen op deze site op wijk en op activiteit vinden wat er in hun directe omgeving te doen is. De site gaat een belangrijke rol spelen tijdens het Wijkenweekend van de Vrede van Utrecht, op 21, 22 en 23 juni.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten