Als je partner een vreemde wordt. Gepreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie

Jaar in jaar uit gaan mensen  samen door het leven. Met elkaar genieten ze van de mooie momenten en delen ze  de grote en kleine zorgen die bij het leven horen. En dan blijkt dat een van de twee dementie heeft.
In Buurthuis Oudwijk wordt vanaf 4 april een gesprekgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie georganiseerd; niet alleen voor partners, maar ook voor bijvoorbeld kinderen. (Meer info; aan het eind van dit bericht)

Dementiegepsreksgroep 2persoon ‘verdwijnt
In het begin valt het nog wel mee. De partner met dementie is hooguit wat vergeetachtig. Maar het gaat van kwaad tot erger. Langzaam maar zeker verdwijnt de persoon met wie iemand zoveel gedeeld hebt. Ook Marie van Loon (76) ziet met lede ogen aan hoe haar echtgenoot Leonard gaandeweg een vreemde wordt. ‘Zes jaar geleden werd bij mijn man dementie geconstateerd. Steeds vaker lijkt het alsof  er iemand tegenover me zit die ik niet ken. Dat vind ik heel moeilijk. Juist nu ik zoveel behoefte heb aan zijn steun, kan ik soms niet meer bij hem terecht.’

ervaringsgenoten
Marie heeft goed contact met haar kinderen, vrienden en familie. Toch voelt ze zich vaak alleen. Vorig jaar besloot ze op zoek te gaan naar mensen die in dezelfde situatie zitten als zij. Ze sloot zich aan bij een gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie. ‘Het was een verademing om te praten met mensen die hetzelfde meemaken als ik. Hoewel ik dit natuurlijk niemand gun, is het toch fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Ik voel me minder alleen. Door  de verhalen van anderen weet ik bovendien beter wat mij te wachten staat. Ik besef dat ik NU moet genieten van alles wat Leonard en ik nog wel hebben – want straks kan het niet meer.’

OudwijkBuurthuis(gratis) gesprekgroep
De BezoekdienstBezoekdienst van Stichting Stade organiseert in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg Utrecht weer een  gesprekgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie. Deelname is gratis. Iedereen is welkom, zowel partners als kinderen van iemand met dementie (ook als deze persoon in een instelling woont).

De gespreksgroep vindt plaats op 4,11,18 en 25 april en 2 en 16 mei 2013 van 12.30 tot 15.00 uur in Buurthuis Oudwijk, Oudwijkerdwarsstraat 148, 3581 LJ Utrecht.  Meer informatie en aanmelden: Andrea Lehr, a.lehr@stichtingstade.nl, tel. 06-11581640.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten