Historisch fotostripverhaal over de Jeremiebrug (1890-2012) en haar ongewisse toekomst in Leidsche Rijn

 Hieronder een historisch fotostripverhaal over de Jeremiebrug te Utrecht (doorscrollen dus),

 JeremiebrugDraaibrug1890De karakteristieke ijzeren ophaalbrug (over de Kruisvaart, van Jutfaseweg/Vondellaan richting Westerkade) werd in 1912 gebouwd (ter vervanging van een draaibrug) maar zou het 100-jarige jubileum niet halen..

99 jaar
Sterker nog: het monument (in 2011 gedemonteerd) ligt anno november 2012, in brokstukken ergens opgeslagen, weg te roesten (om het dramatisch te zeggen..)

Jeremiebrug1912

Jeremiebrug

gele pracht
Wat lág zij daar mooi, bij mooi weer met al haar gele pracht blinkend in het zonnetje, op een ‘vierwijkenpunt’ (Tolsteeg in Zuid, Rivierenwijk en Dichterswijk in Zuidwest, Binnenstad,  Watervogelbuurt in Oost); de Jeremiebrug; precies 100 jaar geleden gebouwd.

geweken voor sporen
De gele ophaalbrug moest dus na 99 jaar weg vanwege het in 1997 op de tekentafel gestartte project ‘Randstadspoor‘, waarvoor de werkzaamheden (o.a. spoorverdubbeling en bouw Station Vaartsche Rijn -vrijwel op de plek waar tussen 1893-1935 een spoorhalte Jeremiebrug was-) tussen Utrecht CS en Lunetten in 2010 begonnen.

JeremiebrugAlendorperwegMaximapark

 

Màximapark
Niet als enige dacht schrijver dezes lange tijd dat de Jeremiebrug uiteindelijk een nieuwe plek over het water Leidsche Rijn in het Utrecht CS-stationsgebied zou krijgen. Doch In maart 2011, toen de Jeremiebrug er nog in volle glorie stond, maakten B&W officieel bekend dat het gele gevaarte,pardon ‘stukje Utrechtse geschiedenis’, naar het grote Utrechtse Stadspark Leidsche Rijn (later omgedoopt in Máximapark) zou verhuizen.
Voor de fans van de Jeremiebrug dus een kilometertje of vijf verder uit de slinger dus.

IMG 3206

 demontage
Opmerkelijk was dat de voorzitter van de ‘Vrienden van het Leidsche Rijn/Máxima Park’, Johan de Boer, tot 2007 als communicatieadviseur van Railinfrabeheer/ProRail optrad als voorlichter over spoorverdubbeling en bouw Station Vaartsche Rijn. Vorig jaar 9 april 2011 was er een symbolisch pers- en fotomomentje met een aantal ‘hooge heren’, waaronder Johan de Boer, die als symbolisch startsein voor de demontage en verhuizing een plastic vlag in de Jeremiebrug hezen.

Jeremiebrug in Stukken

kink
Op 14 april 2011 lag de ophaalbrug daadwerkelijk tegen de vlakte en konden we melden dat zij ‘medio 2012‘ in Leidsche Rijn zou herrijzen. Echter: er kwam in juli 2012 een kink in de kabel: Jeremiebrug laat op zich wachten. Doch de gemeente verwachtte toen dus nog “dat  de plaatsing van de (Jeremie)brug in het najaar zal kunnen plaatsvinden”.
Maar ook dàt feest ging niet door; zoals uit onderstaand AD/UN-berichten blijkt…

 

JeremiebrugCadeauVerliestGlansADUN

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten