De TolsteegTuin (Saffierlaan 10) won op 22/11 een AxionContinu-innovatieprijs!

TolsteegWZCSlaOokChineesHuizeTolsteeg

Als bovengetekende u was zou hij onmiddelijk deze link aanklikken met een leuk zonnig filmpje
over een dit jaar aangelegde moes/bloemen/kruidentuin
(“met ouderwetse groenten en bloemen”) bij Woonzorgcentrum Tolsteeg.
Het flitsende filmpje is gemaakt namens de communicatieafdeling van
AxionContinu; koepelbedrijf van 13 zorglocaties in Utrecht, IJsselstein en Lopik.

TolsteegBloemschikkeninenuitEigenTuinvernieuwing voor ouderen
Terwijl de ouderenzorg in Nederland financiëel onder druk staat, gaat het wonen en werken in de zorgcentra van AxionContinu  -what’s in a name?- uiteraard gewoon door en wil het bedrijf positiviteit én vernieuwing uitstralen.

TolsteegWZC19641966wij doen ’t
Zo was er op 22 november een Wij doen ’t-innovatiemiddag” (in de AC-locatie ’t Huis aan de Vecht) waarbij àlle innovatieprojecten binnen AxionContinu in het zonnetje gezet werden. Er zijn het afgelopen jaar 23 ideeën van medewerkers gehonoreerd en uitgevoerd, hieruit zijn 5 genomineerde projecten gekozen, waaronder deTolsteegTuin.

(update 22 nov. 2012:) TolsteegTuin heeft Juryprijs gewonnen!
22 November werd onthuld wie de Publieksprijs of/enTolsteegTuinBloem de Juryprijs krijgt. (Klik hier; voor de 5 genomineerde projecten inclusief linken naar flitsende filmpjes). De TolsteegTuin heeft dus de Juryprijs gewonnen. Gefeliciteerd!
(In voorgaande jaren zijn er ook aardige vernieuwingen gerealiseerd in WZC Tolsteeg; zie o.a. Woonzorgcentrum Tolsteeg uitblinkers in gastvrije zorg (o.a. met een prettig restaurant, waar buurtbewoners ook welkom zijn) & Studenten geven Utrechtse bejaarden uitzicht)

 Tolsteegbijhommelintuintuinen-trend
Wijkchauvinistisch als we zijn plaatsten we bij dit webbericht dus uitsluitend plaatjes uit de wijk. De TolsteegTuin past in een heuse buurtmoestuinen-trend, mede mogelijk gemaakt/geinitiëerd door de gemeente met haar budgetten voor wijkgroenplannen.
TolsteegWZCbajaardenhuiTuinfeest1971(Vlakbij WZC Tolsteeg komen ook de schooltuinen aan de Baden Powellweg terug en er zijn er buurttuinen bij de Huize de Geerlaan, bij de Oudegeinlaan –Nijeveldtuin– en bij de Ridderlaan aangelegd)

eetbare tuin
Vorig jaar leek het er op dat de in mei 2011 opgerichtte Stichting Stadslandbouw Utrecht met een partner, die inmiddels Knooppunt Bouwen met Groen lijkt te heten,  een ‘eetbare binnentuin’ wilde aanleggen. Maar het werd dus toch een tuin de open lucht, ontworpen doorTolsteegWZCKeesVanDerLaan ‘kruidenvrouw’ Agnes Looman, vlakbij de ingang.

ecologische tuinman
Voor het opstarten en onderhouden van de TolsteegTuin werd ‘ecologisch hovenier’ Kees van de Laan ingehuurd. die daarbij vrijwilligersgroepjes organiseerde, zowel uit het woonzorgcentrum als uit de omliggende wijk. Zoals hij in het filmpje vertelt is het leuk om met ouderen over ‘vergeten groenten’ te praten, zoals over pakweg de ‘laag-peulige krombek uit Tuitjenhorn’. (Gaat dat soms over witte bonen, zoals deze of deze?)

TolsteegNRHoutenMankvdLaanVan der Laan, die ook betrokken is bij o.a. de Nijveldtuin, heeft in voorgaande jaren met allerlei projecten ook zijn stempel gedrukt op Kinderboerderij Nieuw Rotsoord. Zo ontwierp Van der Laan daar o.m. een klauterheuvel, een vijver én ‘boomstammensen‘. In de TolsteegTuin stond hij weldra bekend als ‘Kees de Tuinman’

  TolsteegWZCTuinGebouwZonnebloemetc

 TolsteegWZCTolsteeg

 TolsteegTuinBloem

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten