Waarom een Hoogravense ‘draaiouder’ haar kinderen naar een kinderdagverblijf in Transwijk brengt/meeneemt

OaseKDVSonja Kastelein (“draaiouder en inwoner van Hoograven”) propageert hieronder een kinderdagverblijf (KDV) in Transwijk omdat het concept van deze ‘OPC’ (ouderparticipatiecrèche) haar zeer aanspreekt. Zijn er dan géén OPC-KDV-’s in Hoograven? Nee.
Voor leken op kinderdagopvanggebied daarom achter sommige (blauwe) linken en na Sonja’s betoog hieronder nog wat info over dit typisch Utrechtse KDV-concept.
-red.

OaseLogoFacebookMijn kinderen zitten op ouderparticipatiecrèche de Oase (Lomanlaan 103a bij het park Transwijk). Een gezamenlijk initiatief van en door ouders op basis van coöperatie. Het concept ouderparticipatie houdt in dat de ouders de crèche in eigen beheer hebben en zelf voor de organisatie en het gehele proces verantwoordelijkheid hebben. Recent onderzoek laat ook zien dat de kwaliteit van de OPC’s in vergelijking met reguliere kinderdagverblijven gelijk en op verschillende punten zelfs als beter wordt ervaren (zie www.kdv-oase.nl).

OaseOuderparticipatiebetrokkenheid & common sense
De betrokkenheid van OPC ouders is groot; het streven naar kwaliteit, leuke leerzame en veilige opvang, goede zorg, een gezonde organisatie staan bij allen hoog in het vaandel! Betrokkenheid vanuit het hart, heldere kwaliteitseisen, common sense, gelijkwaardigheid, duurzaamheid, samenwerken en samen oplossen zijn kernwoorden. En we zien dat onze kinderen het naar hun zin hebben en graag naar de Oase gaan om te spelen!

participeren & ‘draaiouderen’ (= werkwoord)
We zijn op zoek naar ouders met kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar die willen participeren in onze crèche. De opvang kost 3 euro per uur (65 euro voor een dagdeel). Je draait zelf een dagdeel in de week mee. Zo zorgen we voor betrokkenheid en betaalbaarheid. Het is mogelijk om toeslag te ontvangen.

DraaiouderKindOaseUtrechts fenomeen
Behalve op de informatieve sites van De Oase Transwijk & Facebook Kinderdagverbijf De Oase zelf, kunnen geínteresseerden in ouderparticipatiecrèches ook terecht op de site van de Stichting OOK (= Opvang Ouders voor Kinderen). Alwaar men weldra ziet dat er in feite ‘slechts’  7 OPC’s in heel Nederland zijn, 5 in Utrecht en 2 in Amsterdam, waarvan De Oase (zie: filmpje) sinds april 2012 de jongste loot aan de stam is. (Terwijl anderen al sinds de jaren 70 bestaan)

Wittevrouwen
Die andere 4 Utrechtse ouderparticipatie-KDV’s bevinden zich allemaal in de buurt van de Biltstraat; in de wijk Wittevrouwen: De Krakeling (Bekkerstraat 24) en De Bombardon (Bouwstraat 53); en in Buiten-Witevrouwen: De Villa (Mgr. van de Weteringstraat 13a) en Kinderdagverblijf SOP (eveneens Mgr. van de Weteringstraat 13a)

OuderparticipatieTrouwtoestanden
Overigens  is niet alles hosanna rond de ouderparticipatiecrèches vanwege politiek en bureacratie. Zo had minister Henk Kamp (toentertijd van Sociale Zaken) eind 2011 aangekondigd de OPC’s niet langer te ‘gedogen’ en ook van de ‘draaiouders’ te eisen dat ze een diploma kinderopvang zouden halen. Dit zou weer potentiële nieuwe ouders kunnen afschrikken én ouders zouden hun
kinderopvangtoeslag eventueel kunnen verliezen. Daarna viel echter het eerste Kabinet Rutte. De nieuwe regering wil sowieso bezuinigen op kinderopvang

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten